Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinto kuvanveistäjä Veikko Hirvimäelle

Kalevalaseura on myöntänyt Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnon kuvanveistäjä Veikko Hirvimäelle. Palkintosumma on 10 000 euroa. Akseli Gallen-Kallela oli Kalevalaseuran perustajia. Hänen elämäntyötään kunnioittava palkinto jaetaan joka kolmas vuosi taiteilijalle, joka on laajentanut, uudistanut tai kyseenalaistanut visuaalisten taiteiden ilmaisukieltä.

Veikko Hirvimäki
Veikko Hirvimäki Kuva: YLE Kuvapalvelu
Timo Krooks
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikko Hirvimäellä (s. 1941 Petäjävedellä) on takanaan yli 50 vuoden taiteilijanura maalarina ja veistäjänä. Hänen teoksiaan oli ensi kerran esillä vuonna 1960. Maalaamisen Hirvimäki jätti vuonna 1980. Sen jälkeen hän on tullut tunnetuksi lukuisista julkisista veistoksistaan sekä omaleimaisista pienoisveistoksistaan. Teosten lähtökohtana on usein luonto, sen kiertokulku ja vuodenaikojen vaihtelu. Materiaaleina Hirvimäki käyttää erityisesti kiveä ja puuta.

Hirvimäki on tehnyt useita monumentaalikokoisia veistoksia, joista tunnetuin on vuonna 1985 paljastettu kirjailija Mika Waltarin muistomerkki Kuningasajatus Helsingissä ravintola Eliten edessä.

Veikko Hirvimäki on syvästi ekologinen taiteilija. Hirvimäki on tiedostanut omat suomalaiset juurensa, ja se heijastuu hänen tuotannossaan. Hänen teoksissaan esiintyvät hahmot ja ilmiöt liittyvät suomalaiseen kansanperinteeseen: legendoihin, uskomuksiin ja satuihin. Niissä heräävät henkiin metsän henget ja eläimet, tontut ja haltijat. Hän vie katsojan taikuuden, loitsujen, shamaanien sekä hyvien ja pahojen henkien maailmaan.

Suosittelemme sinulle