Hyppää sisältöön

Roskaryijyjä ja pyöränvanteita - käsityöt on mielentila jolla ei ole seiniä eikä kattoa

Syventävät käsityöopinnot huipentavat seitsemän naisen kuuden vuoden työn. Kestävyyttä on vaadittu istumalihaksilta ja puolisoiltakin.

Saila Karpiola kierrätti Kihlaus-työhänsä mummon vanhan huivin. Niin se yhdistää kolmea sukupolvea.
Saila Karpiola kierrätti Kihlaus-työhänsä mummon vanhan huivin. Niin se yhdistää kolmea sukupolvea. Kuva: YLE / Heidi Kononen

- Kuuden vuoden aikana on syntynyt kuusi lastenlasta ja yksi lapsi, kolmelta on kuollut isä, mutta yhtään avioeroa ei ole tullut. Siitä olen erityisen ihmeissäni, sillä kuusi vuotta käsitöille vihkiytynyt vaimo ei ole kaikista helpoin kumppani. Siitä kaikki kunnia meidän siipoillemme, luettelee Saila Karpiola Hämeenlinnasta.

Vanajaveden Opistossa alkoi kuusi vuotta sitten käsitöiden ensimmäinen perusopetusryhmä, jonka jälkeen seitsemän naista jatkoi matkaa syventäviin opintoihin. Ryhmä valmistuu tammikuussa ja päättötöitä esittelevä näyttely avataan 9. tammikuuta.

- Haluan että kaikelle mitä teen, löytyisi myös merkitystä. Löysin mökiltä luultavasti isoäitini vanhan kihlasilkin. Se on sata vuotta vanha silkki, joka oli aivan repeytynyt. Yhdistin siihen edesmenneen äitini suruadressien nauhat ja aikoinaan mummalta saamani helmet. "Kihlauksessa" yhdistyy pohjalaissukumme kolme polvea muistoksi lapsille, kertoo Saila Karpiola.

Naisten autotalli on lastattu sähköjohdoilla ja vanhoilla jouluvaloilla

Paula Joukaisen käsitöiden ajatuksena on kierrätys sen kaikissa muodoissaan.

- Lähtökohtana oli se, että en osta mitään materiaaleja. Olen käyttänyt töissäni videonauhaa, vanhoja jouluvaloja sekä erilaisia pakkausmateriaaleja ja pahveja. Kotona on varsinainen aarreaitta sähköjohtoineen kaikkineen. Työpaikkani lähellä oli roskalava, josta pengon materiaalit työhöni, kertoo Paula.

Näistä naisista näkee, että matkoista suurin on tehty kuitenkin yhdessä.

- Vaikka näyttelyn nimi on "Piste", niin sen perään voisi lisätä vielä pari pistettä lisää. Matka jatkuu niin käsitöiden kuin ystävyydenkin merkeissä, päättää Saila Karpiola.

Päättötyönäyttely "Piste" opiston on avoinna VOP-galleriassa 9. tammikuuta alkaen klo 9- 20. Näyttely jatkuu Verkatehtaan viidennen kerroksen työhuoneessa 515.

Näyttely on avoinna 26. tammikuuta asti.

Suosittelemme sinulle