Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Jopa työssäkäyvä saattaa joutua kadulle Helsingissä

Helsingin surkea vuokra-asuntotilanne pahentaa asunnottomuutta. Vailla vakinaista asuntoa -yhdistyksen mukaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute on tällä hetkellä valtava, ja kiristynyt taloustilanne ajaa asunnottomuuteen myös perheitä ja työssäkäyviä.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen on työssään huomannut, että pienituloisen rahat eivät välttämättä riitä asumiseen pääkaupunkiseudulla. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä noin 4500 asunnotonta. Erityisesti tilapäinen ja lyhytaikainen asunnottomuus ovat viime aikoina lisääntyneet.

Asunnottomien joukossa on myös entistä enemmän naisia, maahanmuuttajia ja jopa perheitä, kertoo VVA:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen.

- Lapsia meillä ei edelleenkään ole kadulla, heidät hätämajoitetaan aina. Mutta perheiden asunnottomuus on tilastojen valossa kasvussa, vailla asuntoa on tällä hetkellä noin 220 perhettä.

PIenet tulot eivät välttämättä riitä asuntoon

Helsingin pitkäaikaisasunnottomien tilanteeseen keskittynyt kolmivuotinen -ohjelma loppui vuoden vaihteessa. Sen aikana pitkittyneestä asunnottomuudesta kärsivien määrä saatiin pudotettua 2500:sta 1200:een.

Lehtosen mukaan uusia asunnottomia tulee kuitenkin samaa tahtia kuin vanhoja saadaan asutettua. Suurimpana syynä ilmiöön hän pitää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutetta.

- Se on tietysti ikuisuusongelma pääkaupunkiseudulla, mutta nyt se on erityisen korostunut. Se lisää asunnottomuutta ja näkyy asunnottomuustilastoissa. Asiaan perehtymätön voi luulla, että ohjelmaan on satsattu rahaa, mutta mikään ei silti toimi. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Lehtosen mukaan ohjelma on toiminut, mutta muu tilanne on samaan aikaan vaikeutunut.

- Taloudelliset ehdot ovat kiristyneet sillä tavalla, että on paljon ihmisiä, jotka ovat pienituloisia tai pienipalkkaisia, jotka saavat häädön eivätkä pysty asumaan normaalissa vuokra-asunnossa. He eivät silloin ole pitkäaikaisasunnottomia, mutta ovat maksuvaikeuksissa eivätkä saa mistään asuntoa, hän toteaa.

Suosittelemme sinulle