Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Montolan kaivoksessa sukelletaan edelleen

Joisitko sinä vettä, jos olisin pitänyt vesilasissasi vaikka etusormeani ja tarjoilisin sitten sinulle sitä? Pieksämäen Montolan vedenottamossa on sukeltaminen kielletty, mutta sukelluskieltoa uhmataan yhä.

Avanto Montolan vedenottamolla
Avanto Montolan vedenottamolla Kuva: Yle / Jouni Kirvesmies
Avaa Yle-sovelluksessa

Pieksämäen terveysvalvonta ja sukelluksen harrastajat ovat tukkanuottasilla. Sukeltajat haluaisivat sukeltaa Pieksämäen Montolan vedenottamossa, mutta terveysvalvonta on kieltänyt sen ehdottomasti. Kauppa- ja teollisuusministeriö asetti vedenottamon toimenpidekieltoon yhden sukeltajan menehdyttyä sukellusmatkalla marraskuussa 2008. Sen piti lopettaa sukeltaminen kokonaan.

Porsaanreikää käytettiin hyväksi

- Vaikka terveysvalvonta oli kieltänyt sukeltamisen aiemmin vedenottamossa, sukeltajat löysivät porsaanreiän vanhasta kaivoslaista. He tekivät kaivosvaltauksen ja se meni yli terveysvalvonnan kiellon ja sukeltaminen jatkui.

- Myöskään kauppa- ja teollisuusministeriön myöhemmin tekemä toimenpidekielto ei ole estänyt sukellusharrastusta, kertoo terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilainen.

Tunteista on kysymys

- On vaikea perustella vedenkäyttäjille, miksi sukeltamista ei kyetä estämään. Alue on aidattu mutta sitä ei ole muuten valvottu, huokailee terveysvalvonnan johtaja rikotun aidan vieressä.

- Muutama vuosi sitten tapahtuneen sukellusonnettomuuden jälkeen oli tosi vaikea vakuuttaa kuluttajille, että kyllä se vesi on juomakelpoista edelleen. Joisitko sinä vettä jos olisin pitänyt vesilasissasi vaikka etusormeani ja tarjoilisin sitten sinulle sitä? utelee Merja Voutilainen.

Polku vie portaille, portaat avannolle

Jokunen vuosi sitten sukeltajat olivat lukinneet omilla lukoillaan portin, josta mentiin vedenottamon alueelle. Se esti myös kunnan huoltomiesten pääsyn aidan toiselle puolelle, heillä ei ollut avaimia lukkoon.

Nyt portti on lukittu kunnan toimittamalla vahvalla ketjulla, mutta ei se luvattomia vieraita estä. Aita on rikottu portin vierestä. Käytetty polku johtaa portaille, joita kunta ei ole rakentanut ja portaiden alapäässä on tuore avanto, joskin ohut jää peittää sitä.

- Voi, kun poliisit ehtisivät ajoissa paikalle, yritetty on, harmittelee terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilainen.

Suosittelemme