Hyppää sisältöön

Teknologiateollisuudessa alavirettä, mutta menestyjiäkin löytyy

Teknologiateollisuuden viime vuosi sujui kahtiajakoisissa tunnelmissa. Koko alan liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 5-6 prosentilla, mutta loppuvuodesta lomautusten määrä kääntyi nousuun. Erot teknologiayritysten välillä ovat suuria. Yksi menestyjistä on turkulainen Teleste.

Telesten tuotantotila ja työntekijöitä.
Telesten vuosi 2011 sujui nousujohteisesti. Kuva: YLE / Jussi Kallioinen

Teleste antoi viime viikolla positiivisen tulosvaroituksen. Se arvioi viime vuoden liikevaihtonsa kasvavan 10 prosenttia ja liiketuloksen jopa 30 prosenttia edellisvuodesta. Telesten päämarkkinat ovat Euroopassa ja toistaiseksi kaapelioperaattorit ovat pärjänneet talouskriisistä huolimatta.

- Vuosi 2011 alkoi oikeastaan hieman tahmeasti, mutta asiakaskuntamme jatkoi toisella vuosipuoliskolla varsin aktiivisesti verkkoinvestointejaan. Olemme pystyneet kasvattamaan markkinaosuutta ja näin ollen tulos paranee, kertoo Telesten toimitusjohtaja Jukka Rinnevaara.

Telestellä on hankkeita parhaillaan parissakymmenessä maassa. Tuorein kahdeksan miljoonan euron kauppa solmittiin Tanskaan. Siellä Telesten valokuitutuotteilla parannetaan mm. tilausvideopalveluja ja laajakaistaverkkoja. Päämarkkinat ovat jatkossakin toimitusjohtajan mukaan Euroopassa.

- Eurooppa varmaan tulee olemaan kotikenttämme pitkään ja siksi Euroopan tulevaisuus ja menestys ovat meille merkittäviä. Kasvumahdollisuuksia on silti myös idässä. Esimerkiksi Aasiassa me jo olemme, mutta se painopiste ei ole ollut kovinkaan voimakas. Sieltä ja Itä-Euroopasta kasvua silti voimme saada, Rinnevaara pohtii.

Teknologiateollisuus Suomen tärkein viejä

Teknologiateollisuus kattaa Suomen viennistä noin 60 prosenttia. Teknologiateollisuus ry:n pääekonomistin Jukka Palokankaan mukaan alan kannattavuus kehittyy nyt Suomen kannalta liian hitaasti. Esimerkiksi Saksa ja Ruotsi saivat viime vuonna kurottua vientinsä vuoden 2008 tasolle - Suomi on edelleen 20-30 miljardia huippuvuoden alapuolella.

Loppuvuodesta teknologiateollisuuden tilaukset kääntyivät yleisesti laskuun ja näkymät muuttuivat epävarmoiksi. Palokankaan mukaan huolestuttavaa on myös se, että parin viime kuukauden aikana lomautusten määrä on lähtenyt nousuun.

Myös Telestessä tähyillään tarkkaan Euroopan taloustilanteen kehittymistä.

- Olemme investointivaltaisella alalla ja jos rahoituskustannukset asiakkaille nousevat kovasti, niin voi hyvin nopeitakin muutoksia tulla. Näin ollen tätä Euroopan taloustilannetta ja rahoitusmarkkinoiden tilannetta on tarkkaan seurattava, Rinnevaara toteaa.

Vuonna 2010 Telesten liikevaihto oli 168 miljoonaa euroa. Konsernin palveluksessa on tällä hetkellä noin 1300 henkilöä, joista valtaosa on Saksassa. Suomessa telesteläisiä on alle 400.

Suosittelemme sinulle