Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Maksuhäiriömerkintä vie pahimmillaan asunnon, työn ja uskottavuuden

Suomessa on tällä hetkellä lähes 330 000 henkilöllä maksuhäiriömerkintä, joka on seurausta maksujen laiminlyönneistä. Häiriömerkintä ei tule kenellekään yllättäen, mutta yllätyksenä saattaa tulla se, miten moneen eri asiaan tuo merkintä vaikuttaa.

Seteli ja lasku.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahan helppo saaminen ja muun muassa pikavipit ovat johtaneet maksuhäiriömerkintöjen lisääntymiseen. Ja mitä pidemmälle asiat menevät, sitä enemmän ne mutkistuvat.

Merkintä on ikävä seuralainen, sillä se voi hankaloittaa elämää monin eri tavoin.

- Tärkeimpänä mieleen tulee vuokra-asunnon saannin hankaloituminen. Vuokranantajat voivat tarkistaa luottotiedot ja jos siellä kupruja näkyy, niin monesti asunnon saaminen jää haaveeksi, sanoo Mikkelin kaupungin talous- ja velkaneuvoja Sirpa Vahvaselkä.

Pankki- ja luottokorttien saaminen hankaloituu merkinnän vuoksi merkittävästi. Yleensä myös pankkilaina jää maksuhäiriömerkinnän vuoksi saamatta. Se ei auta, että hankkii takaajat lainalle.

- Pankit ovat tässä asiassa aika ehdottomia. Nuorilla myös opintolainan saaminen vaikeutuu siitäkin huolimatta, että opintolainalla on valtion takaus.

Osamaksukaupan voi lähestulkoon unohtaa, pikavipeistä puhumattakaan, jos maksuhäiriömerkinnän on itselleen hankkinut. Maksuhäiriömerkintä voi olla esteenä vakuutustenkin saannille.

- Esimerkiksi kotivakuutusta ei noin vaan saa, vaan vakuutusyhtiölle voi joutua maksamaan ennakkomaksun tai vastaavan, kertoo Sirpa Vahvaselkä.

Ylipäätään arjen pieniin, mutta tarpeellisiin toimintoihin maksuhäiriö vaikuttaa.

- Internet- ja puhelinliittymien saaminen voi olla mahdotonta. Me suosittelemmekin prepaid-liittymiä, jolloin sitä velkaa ei pääse kertymään.

- Olen myös kuullut, ettei maksuhäiriömerkinnällistä oteta töihin noin vaan. Esimerkiksi, jos työssä käsitellään rahaa tai ollaan muuten talouden kanssa tekemisissä, voi merkintä estää työpaikan saamisen.

Häiriömerkintä ei tule yllättäen

Vahvaselkä muistuttaa, ettei maksuhäiriömerkintä synny yllätyksenä eikä itsekseen. Velkojat lähettävät maksumuistutuksia vähintään pari kappaletta. Myös perintäyhtiöt lähettävät kaksi muistutusta ennen kuin järeämpiin toimenpiteisiin ryhdytään.

- Myöhässä olevasta laskusta ei merkintää luottotietoihin vielä saa, joten kyllä niihin laskuihin normaalisti pitäisi pystyä reagoimaan.

Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi yksityisten ihmisten luottotietoja ja sieltä voi tilata otteen, josta mahdolliset maksuhäiriömerkinnät näkyvät. Maksuhäiriömerkintä kestää luottotiedoissa 2-4 vuotta.

- Otteesta näkyy milloin merkintä on tullut, kuka siinä on hakijana ja milloin merkintä poistuu.

Talous kuntoon apukeinoin

Tärkeintä on oman talouden hallinta ja tiedostaminen siitä, mihin rahat riittävät. Oman talousarviolaskelman laatiminen ei olisi ollenkaan hullumpi idea.

Mikkelin kaupungin talous- ja velkaneuvonnan sivuilta löytyy myös Maksuvaralaskelma-lomake, johon voi omat kuukausittaiset tulot ja menot kirjata.

Omatieto.fi -sivuilla voi käydä tekemässä itselleen oman luottokieltomerkinnän esimerkiksi impulssiostosten estämiseksi.

Suosittelemme sinulle