Hyppää sisältöön

Kirjastojen tarjoama ilmainen digitointi ei ammattilaisia pelota

Turun pääkirjaston musiikkiosastolla on nykyään mahdollista siirtää VHS-kasettien lisäksi LP-levyjä, C-kasetteja sekä dioja ja kuvia digitaaliseen muotoon. Kaupallisten digitointipalvelujen tarjoajat eivät ainakaan vielä kirjaston uudesta linjasta huolestu.

Lasipalatsin digitointilaite
Kuva: YLE / Juha Kivioja

Turun pääkirjastossa sekä Ilpoisten ja Varissuon kirjastoissa viime vuonna alkanut VHS-nauhojen digitointipalvelu on saavuttanut suurta suosiota. Kiinnostuksen johdosta digitointipalveluja on haluttu laajentaa.

Pääkirjaston tarjoama maksuton digitointi tehdään itsepalveluna omalle muistitikulle, CD-levylle tai DVD-levylle. Asiaan vihkiytymättömät saavat alkuun apua laitteiden käyttöön kirjaston henkilökunnalta. Työpisteiltä löytyy myös kirjalliset ohjeet.

Digitointipisteen voi varata käyttöönsä kirjaston neuvonnasta, kunhan omistaa voimassa olevan Vaski-kirjastojen kirjastokortin. Koko päiväksi laitteita ei voi varata, sillä työpisteen saa käyttöönsä korkeintaan neljäksi tunniksi kerrallaan.

Ammattilaisilla riittää asiakkaita

Kaupallisia digitointipalveluja tarjoava Jani Nieminen ei usko, että kirjastojen maksuttomat palvelut tulevat syömään merkittävästi digitointimarkkinoita.

Niemisen mukaan ihmiset tulevat edelleen teettämään vähänkin työläämmät digitointiurakat ammattilaisilla.

- Kirjaston palvelut sopivat niille, jotka digitoivat yhden tai kaksi VHS-kasettia. Mutta jos on vähänkään enemmän kasetteja, löytyy harvalla intoa istua kirjastossa monta tuntia kääntämässä videoita digitaaliseen muotoon.

- Ihmiset usein sanovat, että ovat pitkään suunnitelleet tekevänsä itse jotain useille nauhoilleen, mutta ovat kuitenkin kiikuttaneet ne meille.

Niemisen mielestä on vain hyvä asia, että kirjastot tarjoavat näkyvästi ilmaisia digitointipalvelujaan.

- Sitä kautta on saatu ihmiset muistamaan, että niille vanhoille tallenteille pitäisi tehdä jotain. Näkyvyys on ollut meillekin vain positiivinen juttu, hän toteaa.

Nieminen myös toteaa, ettei jokainen välttämättä osaa kääntää nauhojaan tai kuviaan digitaaliseen muotoon, vaikka kirjastot tarjoaisivat opastusta ja ohjeita.

- On ollut sellaisia tapauksia, että digitoinnissa on ollut ongelmia ja ihminen on kääntynyt meidän puoleemme. Me kuitenkin työskentelemme näiden asioiden kanssa päivittäin, joten myös työn lopputulos on varmasti laadukkaampaa kuin itse kirjastossa digitoivalla.

Suosittelemme sinulle