Hyppää sisältöön

Kun isoisä led-lampun osti - ja hurahti nukketaloihin

Nukketaloharrastus on yleensä tyttöjen ja naisten puuhaa. Mieskin voi hommaan hurahtaa. Näin kävi hämeenlinnalaiselle Jorma Havialle, jolle työkaveri antoi tarpeettomia led-valoja. Diplomi-insinööri rakensi lampun ympärille nukketalon. Nyt taloja on valmiina jo 35. Aiheesta syntyi myös kirja. Vaimo puolestaan innostui virkkaamaan nukketaloihin mattoja.

Kuva: YLE / Ville Välimäki

Eläkkeelle jäänyt hämeenlinnalainen Jorma Havia teki ensimmäisen nukketalonsa pojantyttärelle muutama vuosi sitten.

- Eräs radioamatööri antoi käteen pari lediä ja sanoi, että keksi noille jotain käyttöä. Ihan heti en keksinyt mitään, mutta kun pojan tytär alkoi lähestyä kolmen vuoden ikää, keksin että tämähän näyttää ihan nukkekodin lampulta. Rakensin lampun ympärille talon.

Ensimmäinen tuli valmiiksi. Sitten naapurit alkoivat kyselemään ja muut suvunkin lapset saivat omansa. Harrastus alkoi Helsingissä viikkiläisten käyttöön tehdyssä harrastetilassa ja jatkui Hämeenlinnassa Käikälän rivitaloasunnossa.

Papan pikkutyttö jaksoi mainostaa, että kyllä meidän pappa osaa ja vuodenvaihteessa meni 35 rikki. Parhaillaan on viiden talon tilaus päällä.

- Olen samalla seuraillut led-valon kehitystä. Se on varmasti ainoa syy miksi elektroniikkainsinöörin kannattaa ruveta nukketaloja rakentamaa, naurahtaa Havia.

Nukketalonhommat eivät enää pelkästään tyttöjen hommia. Havia on tehnyt yhden rouhean poikaversonkin.

- Vaimoni pojanpoika alkoi leikkiä työnalla olevan talon kanssa todeten, että kyllä pojatkin voisivat leikkiä tällaisella. Sanoin Jesselle, että piirräpä minulle malli.

Syntyi parkkitalo, jossa on toisessa päädyssä asuinhuoneisto, katolla uima-allas, liikennevaloilla ohjattu pihaankäynti kortilla aukeava puomin kanssa sekä Jessen toivomuksesta myös sauna. ,

- Ja kaikissa on tietysti valot, koska valot ovat tärkeitä lapsille. Niitä on kiva napsutella.

Nukketalon ohjeet

Muutaman nukketalokurssin kirjallisista ohjeista syntyi kirja Pieni nukketalokirja, josta vastikään julkaistiin englanninkielinen versio.

- Suomenkielisestä kirjasta tuli sen verran hyvää palautetta, että saattaisi olla eduksi, jos kääntäisi ja kokeilija kansainvälisiä markkinoita. Kirjassa neuvotaan ihan alusta loppuun piirustuksineen nukketalon rakentaminen, puuliitoksen tekemisestä rimansahaukseen. Yleensä kirjat keskittyvät nukketalon sisustamiseen ja varustamiseen.

Perusmateriaalina käytetään esimerkiksi vaneria, puurimaa ja mdf-levyä. Tapetit voivat olla kirjakaupoista saatavaa nukketalomittakaavaan tehtyjä tapetteja tai halvempaa kuviollista harrastelupaperia.

- Portaikkoihin ja tulisijoihin olen käyttänyt mm. polystyreenilevyä, joka on helpompi työstää kuin puu. Minusta on tullut vastaavien mestareiden hyvä kaveri, kun käyn kerjäämässä hukkapaloja.

Havia tekee talonsa itsekantavalle rimarungolle. Seinien tapetoiminen on helpompaa irrotettavilla seinillä. Haastavimmat työvaiheet liittyvät runkorakenteen ja seinälevyjen sovittamiseen toisiinsa.

- Mittatarkkuus heittää varsinkin, juos käsipelissä yrittää sahailla, sanoo Havia, joka on itse sisustanut ja kalustanut mallitalonsa. Tämä jo pelkästään sen vuoksi, että kalusteet maksavat usein enemmän kuin itse nukketalo. Yleisesti ottaen tämä on antoisaa, koska joutuu ratkaisemaan ongelmia työvaihe kerrallaan, sanoo Havia.

Eikä tämä ole pelkästään papan harrastus, vaan mammakin on mukana.

- Vaimo innostui samaan hassuun harrastukseen. Hän virkkaa sängynpeittoja ja mattoja.

Suosittelemme sinulle