Hyppää sisältöön

Turun imago koheni kulttuurivuoden myötä

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 Turussa oli tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä onnistunut. Peräti 87 prosenttia vuoden tapahtumiin osallistuneista suomalaisista arvioi kokemuksensa vuodesta erittäin tai melko positiivisiksi.

Kuva: YLE

Kulttuuripääkaupunkivuoden koordinoinut Turku 2011 -säätiö on tilannut Taloustutkimukselta kaikkiaan viisi valtakunnallista tutkimusta, joissa on kysytty osallistumista ohjelmaan sekä Turun imagoa ja tunnettuutta kulttuuripääkaupunkina. Ensimmäinen kysely tehtiin jo vuonna 2009.

- Voisi sanoa, että Turku 2011 oli neljän tähden kulttuuripääkaupunki, sanoo Taloustutkimuksen Turun aluejohtaja Merja Tuominen.

Ystävänpäivänä julkistettu tutkimus oli viimeinen kulttuuripääkaupunkivuodesta tehty valtakunnallinen asukaskysely. Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi tammikuussa 2012 kaikkiaan 2459 iältään 15–79 -vuotiasta suomalaista.

Turun imagoon kohennusta

Kulttuuripääkaupungin tapahtumiin ja tilaisuuksiin osallistuneet suomalaiset tulivat Turkuun usein juuri kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelman takia. Kulttuuripääkaupunki vaikutti erittäin tai melko paljon päätökseen matkustaa Turkuun 58 prosentilla kulttuurivuoteen osallistuneista suomalaisista.

Prosenttiyksikön tärkeämpi syy oli tuttavien ja sukulaisten tapaaminen.

Kyselyn perusteella Turun imago on kulttuuripääkaupunkivuoden ansiosta muuttunut parempaan suuntaan. 38 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että vuosi vaikutti myönteisesti heidän käsitykseensä Turusta. Turkulaisista 64 prosenttia katsoo Turun ilmapiirin parantuneen.

Myös turkulaisten kiinnostuneisuus kotikaupunkinsa kulttuuritarjontaa kohtaan koheni. Turkulaisista yli 50 prosenttia on nyt aiempaa kiinnostuneempi kulttuurista.

Yleisömäärä nousee yli 2 miljoonan

Kulttuuripääkaupunkivuoden yleisömääräksi arvioitiin vuoden päätyttyä noin kaksi miljoonaa käyntiä vuoden aikana. Taloustutkimuksen kyselytutkimus vahvistaa aiemmat arviot: kyselyn perusteella suomalaiset ovat osallistuneet Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen yli 1,9 miljoonaa kertaa.

- Kun tähän lukuun lisätään vielä itse kyselytutkimuksen ulkopuolelle jääneiden lasten ja vanhusten käyntimäärät sekä ulkomaalaiset kävijät, ylitämme tavoitteemme eli kaksi miljoonaa käyntiä, sanoo Turku 2011 -säätiön tutkimus- ja kehityspäällikkö Jukka Saukkolin.

Kävijälukuja lasketaan Suomen eri festivaaleilla ja tapahtumissa eri tavalla. Kulttuuripääkaupunki Turku on julkistanut yleisömääränsä käyntikertoina.

Käyntikertojen lisäksi Taloustutkimuksen tutkimuksesta selviää, että kaikkeen kulttuuripääkaupungin tarjontaan osallistuttiin 2,2 miljoonana päivänä ja että 2011-tapahtumissa käyneiden 15­–79 -vuotiaiden suomalaisten määrä on noin puoli miljoonaa.

"Otetaan uusiksi"

Keskimääräinen suomalainen kävijä osallistui kulttuurivuoden tapahtumiin neljä kertaa.

Kulttuuripääkaupunkivuosi siis muutti Turkua, ja turkulaisia. Peräti 59 prosenttia turkulaisista on osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että kulttuuripääkaupunkivuosi vahvisti heidän ylpeyttään kotikaupungistaan.

Lisäksi yli puolet turkulaisista – 52 prosenttia – on sitä mieltä tammikuussa 2012, että Turun kulttuuripääkaupunkivuosi tulisi toteuttaa uudestaan, mikäli se olisi mahdollista. Tosin 24 prosenttia on asiasta eri mieltä.

Suosittelemme sinulle