Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Korttipeli opettaa nettikeskustelun pelisääntöjä

Nettikeskustelun saloihin voi kouluttautua uuden korttipelin avulla. Off topic -peli opettaa verkkokeskustelujen perusperiaatteita sekä puhe- ja väittelytaitoja. Siitä toivotaan opetusvälinettä esimerkiksi koulujen mediakasvatukseen.

Turun yliopiston Porin yksikössä kehitetyn korttipelin tavoitteena on kehittää nettikeskustelua. Kuva: YLE / Kati Rantala
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin yliopistokeskuksen digitaalisen kulttuurin opiskelijat törmäsivät tutkimuksissaan nettikeskusteluissa toistuvasti esiin ponnahtaviin kommentointitapoihin. Heillä heräsi ajatus humoristisesta korttipelistä, joka ohjaisi suomalaisia monipuolisempaan keskusteluun.

- Tämä on ehdottoman tärkeä aihe ihan mediakasvatuksenkin näkökulmasta kouluhin. Opetettaisiin tunnistamaan niitä elementtejä, mitä siellä netissä on ja mistä se keskustelu muodostuu, toteaa digitaalisen kulttuurin opiskelija Aliisa Sinkkonen.

Turun yliopiston Digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suomisen mukaan pelin toimimista opetuskäytössä on tarkoitus tutkia käytännössä. Sitä voidaan hänen mukaansa käyttää mm. mediakasvatuksessa, äidinkielen tunneilla ja yhteiskunnallisissa aineissa.

Keskustelu riistäytyy usein käsistä

Off topic on yhdistelmä dominoa ja perinteistä kortinlyöntiä, jossa annetun aiheen kommentointi riistäytyy usein käsistä aivan kuten virtuaalimaailmassakin.

Digitaalisen kulttuurin opiskelija Tuomas Sinkkonen uskoo, että pelin ideana onkin keskustelun lähteminen omille raiteilleen.

- Aihe voi olla mikä vain, mutta se vedetään yleensä siihen mikä itseä koskettaa. Kyllä tässä oppii tunnistamaan niitä lainalaisuuksia mitä nettikeskusteluissa on eikä välttämättä suhtaudu aina niin vakavasti keskusteluihin, joihin ottaa osaa.

Suosittelemme