Hyppää sisältöön

Ruokakriitikko Mikko Takala: Tärkein ateria on lounas

Jyväskyläläinen toimittaja Mikko Takala on tuttu esimerkiksi Finnairilla lentäville. Hänen ruokajuttunsa ovat Finnairin asiakaslehden luetuimpia. Suurelle yleisölle Takala tulee tutuksi Nelosen Master Chef -ruokaohjelman tuomarina.

Mikko Takala Kuva: YLE Keski-Suomi / Arvo Vuorela

Takala ei ole ruoasta nirso, eikä hienostele sen kanssa.

- Jos ajatellaan tyypillistä aamupalaa, niin se on pari palaa ruisleipää ja kuppi kahvia. Kahvi on ehdoton. On niitä, jotka ovat sitä mieltä, että aamiainen on päivän tärkein ateria. En kuulu heihin.

Päivän tärkeimmäksi ateriaksi Takala nostaa - ehkä yllättäen - lounaan.

- On sääli, että lounas on mennyt suorittamiseksi. Siitä täytyy selviytyä vartissa tai 20 minuutissa, mikä on maailmanlaajuinen ilmiö. Olisi hienoa, jos olisi aikaa päivällä nauttia ruoasta.

Paineeton arkiruoka kunniaan

Ruokakriitikko katsoo, että kotien arkiruoka on kärsinyt Suomessa inflaation.

- Mutta en halua sanoa niin. Se olisi snobismia ja suorastaan tyhmyyttä. Me olemme työn raskaan raatajia, ja onhan se ymmärrettävää ettei työpäivän jälkeen ryhdytä kolmea ruokalajia vääntämään.

Hän on itse mukana Nelosen Master Chef -kokkauskilpailuohjelmassa tuomarina, ja on sitä mieltä, että kokkiohjelmat paineistavat kotikeittiötä.

- En näe mitään pahaa taikka kamalaa säilykkeissä tai eineksissä. Mielellään ei tietenkään, joka päivä, mutta on niitä hetkiä kun ei jaksa.

Fine dining on laskeva trendi

TV-ohjelmat tuovat monasti esiin myös ruoan fiinimpää puolta. Todellisessa maailmassa tämä niin sanottu fine dining on kuitenkin laskeva trendi.

- Se on niin kovin kallista. Olin viime viikolla Lontoossa, ja Lontoon ruokatrendit tulevat tänne parin vuoden kuluttua. Siellä on nyt pinnalla ronski amerikkalaistyylinen ruoka, pitkään haudutetut ruhonosat ja niitten ympärille kehitetyt konseptit.

Enää ei siis ruokalautanen ole enimmäkseen tyhjää täynnä, vaan niin sanotut oman rahan ravintolat tekevät tuloaan.

- Ranskassakin bistrot elävät nyt nousukautta, Takala lisää.

Kiinnostus ruokaan lähti kotoa

Takala on syönyt työkseen on 1990-luvulta saakka. Kirjoittava kulinaristi oli Takalan uralle ryhtyessä harvinaisuus, eikä heitä vieläkään montaa ole.

- Kaikki lähti kotoa. Koulusta tullessa reppu nurkkaan, ja ilmassa leijui pullan tuoksu. Kotona sai valtavan hyvää ruokaa. Siitä oppi vaatimaan ja haluamaan ruokaa. Kotoa pois muuttaessa ryhdyin sitten itse toden teolla kokkaamaan.

Ruoka-alalla Takala on täysin omaa tekoa.

- En ole koskaan käynyt mitään ruokaan liittyvää koulua, minulla on aivan toisenlainen tausta. Mutta pikku hiljaa ruoka kasvoi harrastukseksi, josta tuli sitten ammattikin.

Hyvän ruoan mysteeri

Mutta mikä tekee ruoasta hyvän? Kai ruokakriitikko sen tietää?

- Paha kysymys. Hyvä ruoka on hyvän makuista, maukasta. Maku ja raaka-aineet ovat pääasia. Onhan se kiva, jos ruoka näyttää hyvälle, mutta se on kuitenkin sivuseikka.

Suosittelemme sinulle