Hyppää sisältöön

Kaupunginosista avautuu toisenlainen Turku

Vaikka Turun päällimmäiset nähtävyydet, linnat, kirkot ja museot olisikin tullut moneen kertaan koluttua läpi, löytyy kaupungista vielä nähtävää ja koettavaa. Elina Teerijoen kokoama opas johdattaa ruutukaavan ulkopuolelle, missä avautuu aivan uudenlainen maailma matkailijalle, ja ihan perusturkulaisellekin.

Toimittaja tietokirjailija Elina Teerijoki.
Kuva: YLE / Jouni Koutonen

Kaupunginosien Turku -matkaopas taustoittaa alueiden historiaa, luontoa, paikallisia erikoisuuksia, ja mukana on myös kiinnostavia tarinoita ja asukkaiden kommentteja.

Matkaopas alkoi muotoutua Kulttuuripääkaupunkivuoden kaupunginosaviikkojen ohessa. Osoittautui, että kaupungissa on paljon kerrottavaa ydinkeskustan ulkopuoleltakin.

– Helpostihan matkailija jää keskusta-alueelle, missä tietenkin on paljon kaikenlaista hienoa, mutta ainakin itse koin lähimatkailijana, että on kiinnostavaa tutustua omaan kotiseutuun uudesta näkökulmasta. Uskon, että turkulainenkin saa hyvin uutta irti kaupunginosiin tutustumalla, pohtii Elina Teerijoki.

Itse liki parikymmentä vuotta Turussa ruutukaava-alueella asunut Teerijoki seikkaili polkupyörän kanssa uusille alueille kokemuksia ja elämyksiä löytämään.

– Kirja on pitkälti syntynyt pitkiä pyöräretkiä ympäriinsä tekemällä. Kiertelin ja katselin ja pysähdyin kiinnostaviin paikkoihin, rantakallioille ja ostareille, tutkimaan uusin silmin. Elämyksiä ei tarvitse lähteä mihinkään kauas hakemaan, matkustaa lentokoneella; useinhan matkalle lähtö on sellainen mielentila. Ei vaan kulje läpi, vaan tutkii ympäristöään ja miettii, mitä siellä on!

Haastatellessaan eri alueilla asuvia ihmisiä Elina Teerijoki huomasi, että kotiseudulla on merkitystä nykypäivänäkin.

– Kyllä se monille on hyvin tärkeä. Esimerkiksi Varissuolla on paljon ihmisiä asunut sen rakentamisesta alkaen, ja se on heille hyvin rakas kotiseutu. Kyllä ihmiset kiintyvät myös lähiöihin, ja sellaisiin kaupunginosiin, joihin vierailijana ei tulisi ajatelleeksi, että niihin syntyy sellaista tunnesuhdetta. Kyllä kotipaikat ovat rakkaita kaupungissakin!

Suosittelemme sinulle