Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ammattikokiksi omin opein

Ylensyöntiä Varsinais-Suomessa -sarjassa 23-vuotias opiskelija ja itse oppinut kokki Nicholas Pulkkinen valmistaa gourmet-illalliseksi hevosta. Kulinaristisista tempauksistaan tutuksi tullut mies säästi armeija-aikanaan päivärahansa ja siviiliin päästyään söi 14 ruokalajin illallisen Chez Dominique'ssa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Nicholas Pulkkinen on nuori mutta intohimoinen harrastelijakokki, jonka haaveena on jonain päivänä olla yhtä hyvä kuin hänen idolinsa brittikokki Heston Blumenthal.

- Blumenthal ei ole käynyt kokkikouluja vaan hän on oppinut itse kaiken minkä osaa. Blumenthal avasi Iso-Britanniaan The Fat Duck -nimisen ravintola, joka on monesti valittu Britannian parhaaksi, kuvailee sympaattinen Nicholas.

Videolla hän kokkaa Ylensyöjille hevosta. Varsinaissuomalaisuuden ylistykseksi Nicholas maustaa perunapyreensä Aurajuustolla. Paitsi että Nicholaksen perunapyreessä ei ole lainkaan Aurajuustoa! Katso videolta, kuinka se onnistuu!

Hevosen paisti

sopiva pala hevosen paistia (n. 100-150g / syöjä) (myös nauta tai riista käy hyvin)

rosmariinia

voita

öljyä

suola, pippuri

Lämmitä uuni 125 asteeseen. Ruskista kauttaaltaan huoneenlämpöinen suolattu paisti erittäin kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Siirrä paisti uuniastiaan, pippuroi ja hiero karkeasti pilkottu rosmariini lihan pintaan. Kypsennä uunissa kunnes sisälämpötila saavuttaa 56 astetta. Anna vetäytyä foliolla peitettynä noin 20 minuuttia ennen leikkaamista.

Auraperunapyree

500g jauhoista perunaa

100g voita

100g aurajuustoa

maitoa

suolaa, valkopippuria

Leikkaa juusto ja voi saman kokoisiksi, noin 0,5cm siivuiksi. Lado viipaleet vuorotellen pötköksi. Kääri tiukasti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi päivää. Keitä perunat kypsiksi ja muussaa. Ohenna lämmitetyllä maidolla. Erottele maustunut voi aurajuustosta ja vispaa pyreen joukkoon aurajuuston makuinen voi. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Juuston voit murentaa valmiin annoksen päälle tai käyttää esimerkiksi dipin valmistukseen.

Uunijuurekset

porkkanaa

lanttua

palsternakkaa

shalottisipuleita

öljyä

hunajaa

suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittele juurekset saman kokoisiksi paloiksi. Pyöräytä ne öljyssä ja hunajassa. Suolaa ja pippuroi. Kypsennä noin 25 minuuttia.

Olutkastike

shalottisipuli

öljyä

muutama kokonainen mustapippuri

rosmariinin oksa

1,5dl tummaa olutta

2 dl demi-glace kastikepohjaa

1tl fariinisokeria

voita

suolaa ja pippuria

Kuullota sipulia hetki öljyssä. Lisää pippurit, rosmariini ja olut. Keitä noin puoleen ja lisää kastikepohja. Keitä jälleen kasaan kunnes kastikkeen koostumus ja maku ovat mieleen. Lisää sokeri, suola ja pippuri. Vispaa muutama kuutio kylmää voita joukkoon.

Ylensyöntiä Varsinais-Suomessa on pian valmistuvan toimittajan opinnäytetyö. Juttusarjan yhteydessä teen tutkimusta YLE Turun nettisivujen käyttäjien tyytyväisyydestä. Ole kiltti ja vastaa alla olevasta linkistä löytyvään kyselyyn, kiitos!

Suosittelemme