Hyppää sisältöön

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden muistot hehkuvat kuvissa

Euroopan kulttuuripääkaupunki Turun kulttuurivuosi saa arvoisensa päätöksen, kun Kulttuuri kuvina -näyttely avaa ovensa. Pääkirjaston sisäpihalla sijaitsevaan Galleria Accademia dell’Arteen on koottu kulttuurivuoden huippuhetket Mukana on niin ammatti- kuin amatöörikuvaajien teoksia.

Valokuvanäyttelyä oli avaamassa sirkustaiteilijoita. Haikea oli mieli, kun juhlavuosi päättyi. Kuva: YLE / Tiia Suorsa

Monille valokuvaajillekin vuosi oli unohtumaton. Kuvat kertovat hienoista, mutta myös haastavista hetkistä. Valokuvaaja Arto Takala pysähtyy kuvansa eteen, jossa valaistu nosturi loistaa myrskyssä.

- Eihän siinä (kuvassa) mitään vikaa ole, vaikka räntää tuli todella rajusti alas, Takala hymyilee tyytyväisenä.

Suurin elämys kokeneelle kuvaajalle oli kuitenkin kuninkaallisten tapaaminen. Turku 2011 -säätiön virallisena kuvaajana Takala pääsi jopa muutaman metrin kuvausetäisyyden päähän prinsessa Victoriasta ja hänen miehestään kokonaisen päivän ajaksi.

Takalan muistelee, että hänen kollegansa olivat vihreitä kateudesta, sillä muu media ohjattiin usein kauas kuninkaallisista.

- Koko heidän vierailunsa kuljin koko ajan heidän kyljessä kiinni. Olen varmasti hyvissä väleissä Supon kanssa, Takala myhäilee.

Arto Takalan kollegalle Kari Vainiolle suuri elämys oli suurten purjelaivojen lähtö Turusta, kun Tall Ships Race päättyi.

- Harvoin olen merellä pelännyt niin paljon kuin tuota kuvaa ottaessani, tunnustaa Vainio ja osoittaa kuvaa suurista purjelaivoista lähtöpäivän kovassa merenkäynnissä. Sai jännittää päätyykö itse mereen vai ei.

Kulttuurivuosi myös kansien väliin

Kulttuurivuoden viiden tuhannen eri tapahtuman aikana järjestäjät saivat arkistoonsa yli 100 000 kuvaa. Näyttelyn ohella tällä viikolla julkaistaan myös kuvakirja Flashback 2011. Mukana on 75 kuvaajalta yhteensä 200 teosta.

- Minkä tahansa kuvan eteen täällä menee, itselle tulee mieleen miten paljon oli järjesteltävää ja miten paljon tehtiin työtä kulttuurivuoden eteen. Se ei jää yhteen kuvaan, tiivistää kulttuurivuoden tiedottaja ja kuvakirjan toimittaja Susse Määttänen.

Galleria Accademia dell’Arten näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttely loppuu 11.3.2012.

Suosittelemme sinulle