Hyppää sisältöön

Koivun mahla auttaa moneen vaivaan

Suomen luonnossa kasvaa monia kasveja, joita voi käyttää myös lääkkeinä. Esimerkiksi koivun mahlaa on käytetty lääkeaineena vuosisatojen ajan. Maailman suurin mahlantuottaja on Pohjois-Karjalassa, jossa valutetaan mahlaa satoja tuhansia litroja.

Kuva: YLE

Mihin perustuu käsitys koivun mahlan parantavasta voimasta?

- Sitä on käytetty vuosisatojen ajan lievittämään muun muassa nivel- ja reumavaivoja. Sehän sisältää lukuisan määrän erilaisia kivennäis- ja hivenaineita sekä fruktoosia ja glukoosia.

- Tällä hetkellä sitä käytetään esimerkiksi Keski-Euroopassa kehon puhdistukseen kuona-aineista, eli englanniksi detoxificationiin, kertoo Susanna Maaranen Pohjois-Karjalassa, Tohmajärvellä toimivasta Nordic Koivu Oy:stä.

Onko siitä apua myös allergioihin?

- Olemme saaneet runsaasti asiakaspalautetta, jonka mukaan mahla auttaa koivun siitepölyallergiaan, jos käytön aloittaa enne siitepölykauden alkua ja jatkaa sitä kauden aikana.

- Olemme itsekin tutkineet asiaa oman, muutaman hengen testiryhmämme avulla ja tulokset ovat olleet hyvinkin lupaavia.

Koivun mahla kiinnostaa myös tutkijoita

Moni kuluttaja uskoo luonnontuotteiden voimaan vasta sitten, kun ne on testattu lääketieteellisin menetelmin. Onko tällaista tutkimustietoa olemassa?

- Tätä on tutkittu muualla jonkin verran ja niiden tutkimusten mukaan mahla mm. lisää vastustuskykyä ja nostaa energiatasoa. Suomen allergia- ja astmaliiton alaisella Etelä-Karjalan allergiainstituutilla on tänä keväänä menossa laajempi kokeilu, jossa on mukana parinkymmenen henkilön koeryhmä ja Itä-Suomen yliopistossa on suunnitteilla laajempi tutkimus liittyen koivun mahlan terveysvaikutuksiin.

Mahlamarkkinat ovat muualla kuin Suomessa

Nordic Koivun asiakkaat ovat kuitenkin pääasiassa ulkomailla - 99 % tuotteista myydään muualla kuin Suomessa.

- Tämä pitää paikkansa. Ilmeisesti muualla uskotaan enemmän luonnontuotteisiin, niitä arvostetaan ja niistä ollaan myös valmiita maksamaan, kertoo Maaranen.

Eivätkö suomalaiset usko omaan mahlaansa?

- Kyse ei ole pelkästään siitä, vaan myös siitä, että saamme aika usein kuulla, että Suomessa kerätään mahlaa aika paljon omiin tarpeisiin. Se on hyvä asia, kunhan muistaa pitää huolta hygieniasta.

Kaiken takana on siis Suomen puhdas luonto. Oletteko huolestuneita saasteista ja niiden vaikutuksista koivun mahlaan?

- Tilanne on tällä hetkellä vielä hyvä ja varmaan vielä lähitulevaisuudessakin, mutta pitkällä aikavälillä tilanne näyttää paljon huolestuttavammalta. Luonto tarvitsee suojelua.

Suosittelemme sinulle