Hyppää sisältöön

Karppaajan haistaa jo kaukaa

Moni karppaaja hehkuttaa ääneen ruokavalionsa hyviä puolia. Lähipiiri saattaa kuitenkin havaita vähähiilihydraattisen ruokavalion haittapuolen jo kaukaa eli karppaajan karmealta lemuavan hengityksen.

Kuva: YLE / Heli Kaski
Sannimari Lehtilä

- Karppaaminen voi aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen, vahvistaa ravitsemusterapeutti Marjut Hakala-Pihlaja Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta.

Hänen mukaansa lemu voi tulvia karppaavan suusta kahdestakin syystä.

- Ensinnäkin runsaasti proteiinia sisältävä ravinto aiheuttaa suolistossa sen, että tietyistä aminohapoista alkaa vapautua rikkiä. Jokainen, joka on kävellyt sellutehtaan ohi tietää, miltä se haiskahtaa. Ihmisessä tuo rikinkatku tulee sitten ulos joko suusta tai alapäästä eikä se haju ole miellyttävä.

Netin keskustelupalstoilla moni karppaaja arvelee lemuavan hengityksen olevan merkki siitä, että kroppa on mennyt ketoosiin ja karppaaminen on hyvässä käynnissä. Hakala-Pihlaja sanoo kuitenkin, että pahanhajuinen hengitys tuskin johtuu pelkästä ketoosista, vaikka silläkin on osansa asiassa.

- Keho menee ketoosiin, kun hiilihydraatit ovat vähissä. Kun keho tekee energiaa rasvahapoista, niin sivutuotteena syntyy ketoaineita, jotka voivat tuoda pistävän asetonin tuoksun hengitykseen. Suolistossa vapautuva rikki ja pistävän tuoksuiset ketoaineet voivat yhdessä tehdä todella pahanhajuisen karppaajan.

Kaikki konstit käyttöön

Aloitteleville karppaajille kerrotaan erilaisilla karppauspalstoilla, että pahanhajuinen hengitys on usein vaivana vain karppaamisen alussa. Hakala-Pihlaja ei usko, että vaiva katoaisi karppaamisen jatkuessa.

- Ei se mielestäni ole vain alun vaiva. Kyllä se jatkuu, mutta voihan sitä yrittää käyttää monenlaisia keinoja hengityksen raikastamiseksi. Yksi suosii persiljan pureskelemista ja toinen syö vaikkapa valkosipulia, Hakala-Pihlaja nauraa ja muistuttaa, että kaiken perusta on hyvä hammashygienia.

- Hampaiden pesu - se kannattaa muistaa, Hakala-Pihlaja kiteyttää.

Suosittelemme sinulle