Hyppää sisältöön

Brysselin ”kalapuikkoviiksimiehet” Vaginamonologin vastustajina

Myös europarlamentista, Brysselistä löytyy omat ”kalapuikkoviiksimiehet”, jotka kertovat mielellään härskejä vitsejä naisista. Samat miehet ovat myös nousseet eturintamaan vastustamaan naismeppien aikomusta esittää parlamentissa Vaginamonologi-näytelmää. – He ovat itse aika reippaita kaksimielisten vitsien kertojia, hymähtää europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Newyorkilainen Eve Ensler keräsi 90-luvun menestysnäytelmäänsä varten eri-ikäisten, erilaisen kulttuuritaustan omaavien naisten kokemuksia vaginasta. Näyttämöllä kuusi naista esittää monologina kuusi tapaa suhtautua omaan ruumiiseen, naiseuteen ja itseensä. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Hämeenlinnalainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on mukana yhdeksän naismepin muodostamassa ryhmässä, jotka esittävät Euroopan parlamentissa, Yenuhi Menuhin salissa Eve Enslerin 90-luvun menestysnäytelmän Vaginamonologit 6. maaliskuuta.

Naisen seksuaalisuutta, heihin kohdistuvaa väkivaltaa ja lesbosuhteita käsittelevä näytelmä on jo etukäteen herättänyt kohua ja vastustustakin europarlamentissa.

Sirpa Pietikäinen sanoo Yle Uutiset Hämeelle, että meteliä pitäneet herrat kyllä tunnetaan ja tiedetään Brysselin käytävillä.

- He ovat itse aika reippaita kaksimielisten vitsien kertojia, joille tietysti kuuluu hirveästi nauraa. Jossakin toisessa yhteydessä, joillakin toisilla sanoilla sanottuna voidaan hyvin ronskisti kehittää naisista ja sukupuolielimistä. Sitten kun naiset itse siitä puhuvat omilla termeillään, niin se saatetaan kokea shokeeraavana, Pietikäinen ihmettelee.

Sirpa Pietikäinen ei tarkemmin kerro keitä ovat nämä Brysselin omat ”kalapuikkoviiksimiehet”, mutta näkyvimmin vaginamonologista on tuohtunut saksalaismeppi Werner Langen.

- Kyllä naiset saavat itse puhua ja määritellä itsensä ja sen tavan miten heistä ja heidän ruumistaan puhutaan. Ei se ole vallattu maa-alue, joka on vain toisten (miesten) keskustelun kohteena, Pietikäinen jatkaa.

Ensi viikolla Brysselissä tullee tasa-arvovaliokunnasta täysistuntoon mietintö, jossa on aiheena naiset politiikan päätöksen teossa.

Suomen eduskunnassa syntyi kohu keväällä 2008 raportista, jonka mukaan naistyöntekijöitä oli Arkadianmäellä ahdisteltu. Helsingin Sanomat nosti esiin seitsemän keski-ikäistä maakuntien mieskansanedustajaa. Näitä miehiä näytti ulkoisesti yhdistävän viiksimalli. Lehti sai Julkisen Sanan Neuvostolta varoituksen.

Suosittelemme sinulle