Hyppää sisältöön

Teknologia auttaa vanhusta arjessa

Yhä useampi ikäihminen tarkkailee tulevaisuudessa omaa terveyttään uuden teknologian avulla. Vanhustyön ammattilaiset pohtivat alan tulevia haasteita keskiviikkona Tampereella.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Teknisistä apuvälineistä etsitään yhä ratkaisua nimenomaan terveysongelmien ennaltaehkäisyyn. Viime vuosina niin sanottuja älykkäitä apuvälineitä on alkanut pohtia entistä enemmän myös valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT.

Tarjolla on monenlaisia mahdollisuuksia, sanoo VTT:n asiakasjohtaja Harri Airaksinen.

- Laitteet auttavat arvioimaan omaa kuntoa tai vireystilaa ja lähettävät tiedot esimerkiksi terveyskeskukseen tai oman asumisyksikön hoitohenkilökunnalle. Erilaiset avustavat sovellukset voivat helpottaa esimerkiksi lääkepakkausten ohjeiden lukemista.

Virtuaalivalmentaja tekee avusta hauskaa

Monesti vanhuksen ei ole helppo hyväksyä apuvälineitä, joiden kokee leimaavan käyttäjänsä avuttomaksi.

- On tärkeää tehdä apuvälineistä ja sovelluksista myös hauskoja ja kiinnostavia. Mukana voi olla esimerkiksi virtuaalivalmentaja, joka muistuttaa kauniina päivänä, että nyt kannattaa lähteä lenkille tai kauppaan, Harri Airaksinen maalailee.

Myös kunnille ajatus uudenlaisista apuvälineistä pitää Airaksisen mukaan myydä oikein.

- Laite ei voi koskaan korvata elävää ihmistä. Teknologian avulla vapautuu kuitenkin resursseja ja tekeviä käsiä niihin tehtäviin, jossa tekijöitä todella kaivataan. Uskon, että kuntia kiinnostaa juuri se, että näin saadaan kohdennettua ihmiskätten työtä sinne missä sitä tarvitaan.

Jumppa ja muistot telkkariin

Sisällöntuottajana Smart Care Groupissa työskentelevä Outi Mäki esittelee televisiota, joka kätkee tavallisen oloisen kuorensa alle apuvälineen.

- Tämä on hyvä esimerkki laitteesta, joka löytyy jo valmiiksi joka kodista ja joka on seniorillekin tuttu. Tässä televisiossa on kuitenkin lisäominaisuuksia, joiden avulla kaikenlainen digitaalinen materiaali, kuvapuhelut ja esimerkiksi web-kamerat saadaan helposti vanhuksen ulottuville. Televisioon voidaan ladata vaikkapa jumppia, muistelumateriaalia tai musiikkia.

Ajatus palvelevasta televisiosta ei ole uusi, mutta teknologia alkaa vihdoin olla kypsä idean toteuttamiselle.

- Nykypäivän teknologia mahdollistaa melkein kaiken ja ohjelmoijilta osataan vaatia monimutkaisiakin suunnitelmia. Lähes kaikki on mahdollista toteuttaa. Myös hinnat ovat pudonneet, ja hyvät teknologiat yleistyvät kaikkien ulottuville, Outi Mäki sanoo.

Suosittelemme sinulle