Hyppää sisältöön

Uusi puutaide kumpuaa purkuladoista

Teerijärveläinen Sixten Ahlsved on luonut vanhojen latojen pintalaudoista uuden taidemuodon. Lukuisissa näyttelyissä ja nyt myös ympäristöaiheisen muotoilun näyttelyssä kolmessa kaupungissa mukana oleva puutaiteilija on hionut taitoaan parikymmentä vuotta.

- Jos seisoo lähellä, tunnelma häipyy, mutta jos menet kauemmas, tunnelma palaa, neuvoo taiteilija Sixten Ahlsved ison puunrunkoja metsässä esittävän puutaidetyön edessä.

Metsän puut, luonto, lato- tai järvimaisema ja hyvin usein kuutamo tai poutapäivä on kuvattu lukuisiin tauluihin, joiden materiaalina on lauta. Laudat ovat lähiseudun purkuladoista. Kaikki värit puolestaan tulevat ajan patinasta, maalia ei tauluista löydy.

- Puusta löytyy lämmin- ja kylmävärisiä, mutta aika vaikea on löytää vihreää ja lämmintä ruskeaa. Yleinen väri on harmaa, täytyy saada punaista ja metsäaiheisiin vihreää.

Sixten Ahlsvedin työ alkaa ideasta, sitten syntyy piirros. Latolaudat ohennetaan sirkkelillä.

- Tauluun kelpaavat laudat ohennetaan, paksuus saa olla vain pari milliä.

Ahlsved hioo osat puukolla sopiviksi, ja kiinnittää ne liimalla ja niiteillä odottamaan kuivumista.

Pimeänpelosta lempiaihe aikuisena

Aiemmin on syntynyt pieniä puulatoja ja öljyväritöitä, kesällä työllistää puutarhayritys. Ahlsvedilla riittää kiirettä: opiskelu Kokkolan Pohjoismaisessa taidekoulussa on loppusuoralla, teoksia on esillä parissa näyttelyssä vuosittain, myyntiä on Suomessa ja Euroopassa.

Yksi Ahlsvedin puuteoksista kuvaa kotiseudun, Teerijärven lokkisotaa, toinen eteläpohjalaista taloryhmää, kolmas näkymää Pietarsaaresta. Suuri osa on mielikuvia kuutamoyöstä, jota lapsena piti pelätä.

- Pelkäsin lapsena pimeää. Istuin keittiössä ja piirsin näitä kuutamomaisemia ja se oli pelottava aihe, mutta nykyään se on lempiaiheeni, hymyilee Sixten Ahlsved.

Suosittelemme sinulle