Hyppää sisältöön

Putin voitti odotetusti Venäjän vaalit

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on odotetusti palaamassa maan presidentiksi. Kun yli 95 prosenttia presidentinvaalien äänistä on laskettu, Putinin kannatus on lähes 65 prosenttia. Alustavan tuloksen perusteella Putin valittaneen presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella. Putin itse on ehtinyt jo julistautua voittajaksi.

Vladimir Putin puhuu lavalla.
Vladimir Putin puhui kyyneleitä silmäkulmassa sunnuntai-iltana Moskovassa. Kuva: Reuters-tv
Teemu Hallamaa

Äänestäminen Venäjän presidentinvaaleissa päättyi kello 19 Suomen aikaa, kun vaaliuurnat sulkeutuivat Kalingradin alueella.

Vaalien äänestysprosentti oli keskimäärin reilut 56, joka on korkeampi kuin viime joulukuussa käydyissä duuman vaaleissa. Ahkerimmin ääniä annettiin Tsetseniassa, missä äänestysprosentti nousi 94:ään. Moskovassa puolestaan jäätiin alle 50 prosenttiin. Venäjän edellisten presidentinvaalien lopullinen äänestysprosentti oli 69,8.

Toiseksi eniten ääniä on saamassa kommunistien Gennadi Zjuganov, joka on tähän mennessä kerännyt vajaat 17 prosenttia äänistä. Zjuganov ehti jo julistaa vaalit täysin epärehellisiksi.

Äärikansallismielinen Vladimir Zhirinovski ja miljardööri Mihail Prohorov keräsivät kumpikin noin 7 prosentin äänisaaliin.

Yli satatuhatta Putinin kannattajaa on kerääntynyt Moskovan keskustaan juhlimaan vaalitulosta. Myös itse Putin esiintyi tilaisuudessa rinnallaan presidentti Dmitri Medvedev.

- Olemme voittaneet avoimen ja rehellisen kamppailun, liikuttunut Putin julisti kannattajilleen, kun vielä yli puolet äänistä oli laskematta.

Oppositiolle on annettu lupa järjestää mielenosoituksia huomenna maanantaina. Vaalit epärehellisiksi julistanut oppositio on uhannut järjestää suurimmat mielenosotukset kahteentoista vuoteen. Putin valittiin presidentiksi ensimmäisen kerran vuonna 2000.

Suosittelemme sinulle