Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Revontulet leimuavat Suomessa poikkeuksellisen voimakkaina

Suomen taivaalle on odotettavissa poikkeuksellisen näyttäviä revontulia tällä viikolla ja ehkä useina lähiviikkoinakin, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti. Auringon maanantaiöinen voimakas purkaus voi parhaimmillaan synnyttää ison valonäytelmän Suomenkin taivaalla.

Revontulia Äkäslompolon taivaalla.
Kuva: Juho Nilivaara
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Auringon purkaus johtui suuresta auringonpilkusta, joka kääntyi maaliskuun alussa Auringon takaa Maata kohti. Vaikka Maa ei ollutkaan purkauksessa niin suoralla linjalla kuin Merkurius tai Venus, revontulien todennäköisyyttä purkaus kuitenkin kasvattaa.

Revontuliharrastaja Tom Eklund sanoo Tähdet ja avaruus -lehdessä, että parin ensi viikon aikana odotettavissa voi olla useita isoja magneettisia myrskyjä ja siten myös runsaasti revontulia.

Ilmatieteen laitoksen Aurora Now -palvelu kertoo tuoreeltaan internetissä, millaisia magneettikentän häiriöitä Sodankylän ja Nurmijärven observatorioissa on mitattu eli milloin kannattaa katsoa taivaalle revontulten toivossa. Pimeään aikaan päivitetään myös revontulikameroiden kuvia internettiin.

Suosittelemme sinulle