Hyppää sisältöön

V*tutus lyhentää elinikää vuosia

Pessimismi on terveydelle haitallista. Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin kyselytutkimuksen mukaan negatiivinen elämänasenne lyhentää elinikää useita vuosia.

Pekka Mustonen
Kuinka negatiivinen elämänasenne vaikuttaa terveyteen? Aiheesta on tehty laaja seurantatutkimus, josta selviää, että se lyhentää elinikää jopa useilla vuosilla. Asiasta Aamu-tv:ssä keskustelivat Pekka Mustonen ja Ari Ylä-Anttila.
Sari Aro

- Jos on negatiivinen asenne, on vaikea sietää vastoinkäymisiä. Tästä seuraa, ettei pidä itsestään huolta: ravitsemus on pielessä, ei liiku riittävästi, todennäköisesti ahdistusta lievitetään liialla viinanjuonnilla. Sairastumisriskit kasvavat ja eliniän ennuste on huonompi, kertoi Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Syksyllä alkava Ylen Elämä pelissä -hanke pureutuu kolmannella kaudellaan siihen, miten ihmisen kielteisyys vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen. Ylen nettisivustoilla on avautunut myös mielialaa mittaava kysely.

- Kyllä v*tutus-sana oli kansalaisten ykkösvalinta sekä pienistä että isoista vastoinkäymisistä. Tämä oli vasta pieni otos ja toivomme, että kansa vastaisi kyselyyn, Mustonen sanoi.

- Sukupuolten välillä on isoja eroja. Naisia vaikuttaisi v*tuttavan vähän enemmän. Naisilla on yleisessä elämäntilanteessa ehkä pikkuisen enemmän kuormaa. Perheen hoitaminen aika usein lankeaa naisen vastuulle, Mustonen kuvasi.

Elämä pelissä -kyselyssä on mukana uusi elementti, jonka avulla voi kehittää omaa hyvinvointia.

- Testin tehtyään saa halutessan vastauksillaan oman ohjelman, jota voi lähteä tekemään, ohjelman tilaaja Ari Ylä-Anttila sanoi.

- Asenteen muuttaminen ei ole helppoa, mutta sitä voi oppia. Jokainen fiilispiste parempaan suuntaan parantaa kaikkien ihmisten oloa ja ympäristön hyvinvointia ja vaikuttaa myös terveyteen, Mustonen kiteytti.

Suosittelemme sinulle