Hyppää sisältöön

Plymouth kurvasi Kangasalan kirjaston seinälle

Kangasalalaistaiteilija Anssi Kasitonnin teos Plymouth 68 on parkkeerattu Kangasalan saneeratun kirjaston seinälle. Ympäri Suomea kiertänyt pahvista tehty kullattu auto pistää varmasti jokaisen kirjastossa kävijän silmään.

Autotaideteos alhaalta nähtynä.
Kuva: Yle / Petri Aaltonen

Kultainen pahviauto valmistui vuonna 2009. Alunperin Anssi Kasitonnin piti tehdä sarja Amerikan autojen maskeista, mutta homma karkasi käsistä.

- Sitten kun sain sen maskin tehtyä niin mietin, että mitä jos tämä auto jatkuisikin? Siitä se sitten vaan jatkui perävaloihin saakka, Kasitonni naurahtaa.

Auton lopullinen pysäkki löytyi kirjastosta

Lähes 200 kiloisen auton valmistuttua vuonna 2009 taiteilija ei vielä tiennyt sen päätyvän Kangasalan saneeratun kirjaston seinälle.

- Sitä oli vaikea kuvitella, koska se oli aina ollut niin kuin auto on tassut maassa. Sitten kun sen näki nyt kaukaa seinällä, niin fiilis oli hyvä.

Taiteilija pitää kangasalalaisten kulttuuri- ja kirjastotoimen ennakkoluulottomuudesta.

- En minä tiedä, että mikä niihin meni, mutta kyllä ne uskoivat sitä minun ideaa, että pannaan auto tuolla lailla. Kaikki olivat oikeastaan heti, että näin se on, vakuuttaa Anssi Kasitonni.

Teos pistää jokaisen kirjaston kävijän silmään

- Minun mielestäni se on kyllä tosi hieno. Taiteenharrastaja näkee, että kyllä siinä on tekijä osannut asiansa, kehuu Kangasalan lukiolainen Krista Selin.

Myös Joni Mettälän silmää seinällä roikkuva auto miellyttää.

- Tässä näkyy sellainen ei niin tyypillinen taideteos. Ainakin tämä kiinnittää huomion hyvin, pohtii Mettälä.

Kullattu Plymouth 68 pönkittää entisestään Kangasalan mainetta autopitäjänä

Taiteilijalta olisi löytynyt paljon muitakin kirjastoon sopivia veistoksia, mutta auto oli hänen mielestää riittävän suuri seinälle ripustettavaksi.

- Tämä sopii hyvin tänne, kun meillä on ne kaksi automuseota ja rompetoripäivät. Onhan tällä kunnalla sellainen profiili.

Suosittelemme sinulle