Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kaksoisraiteen alle jäävien maiden haltuunotto valmistui

Pääradan Kokkola-Ylivieska välin kaksoisraiteen alle jäävien maiden lunastus on valmistunut. Menettely koskee yhteensä satoja maanomistajia Kannuksen, Sievin ja Ylivieskan alueella.

Kuvassa pikajuna Ylivieskan asemalla .
Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanomistajista parikymmentä on jättänyt ennakkokorvausvaatimuksen, mikä tarkoittaa, että heille voidaan maksaa maapohjan menetyksistä korvauksia jo etukäteen.

- Lopulliset korvaussummat varmistuvat kuitenkin vasta töiden valmistuttua, kun nähdään miten paljon maata radan alle on jäänyt, kertoo maanmittausinsinööri Esko Kallio Pohjois-Pohjanmaan maanmittaustoimistosta.

- Kun ennakkokorvausasiat on käsitelty, niin lunastuksen osalta jäämme odottamaan rakentamistyön valmistumista niin pitkälle, että pystytään määrittämään lopulliset lunastettavat alueet. Tämän jälkeen kartat ja asiakirjat laitetaan kuntoon ja aloitetaan sitten lopullisten korvausten käsittely, Kallio selvittää prosessia.

Maanmittausinsinöörin mielestä kaksoiraiteen maapohjan lunastaminen on edennyt melko sopuisasti.

- Ainahan, kun maata viedään, niin jonkin verran purnataan esimerkiksi siitä, että miksi kaksoiraide tuli tälle puolelle olemassa olevaa rataa, mutta suhteellisen sopuisasti tämä on mennyt, Kallio toteaa.

Kokkola-Ylivieska kaksoisraiteen rakennustyöt alkavat tulevana kesänä.

Suosittelemme sinulle