Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Oikeuskansleri: Wallin ei ollut esteellinen eikä uhkaillut

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) ei ollut esteellinen puolustusvoimauudistukseen liittyvässä varuskuntien lakkauttamisasiassa, sanoo oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Wallin oli päättämässä Dragsvikin varuskunnan säilyttämisestä.

Puolustusministeri Stefan Wallin
Puolustusministeri Stefan Wallin kommentoi helmikuussa väitteitä siitä, että hän olisi uhkaillut perussuomalaisten kansannedustajia. Kuva: Yle
Tiina Hirsimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.) teki kantelun puolustusministeristä oikeuskanslerille, koska Wallin on Uudenmaan Prikaatin killan valtuuskunnan jäsen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan pelkästään kuuluminen killan valtuuskuntaan ei vaaranna Wallinin puolueettomuutta.

- Joukko-osastokilta ei ole hallintolain esteellisyyssäännöksissä tarkoitettu asianosainen joukko-osastojen lakkauttamisasiassa, Jonkka perustelee ratkaisuaan.

- Joukko-osastokillalle ei ole lähtökohtaisesti odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa joukko-osastojen laukkauttamisten yhteydessä.

Wallin ei myöskään uhkaillut

Pentti Oinonen pyysi oikeuskansleria myös tutkimaan, uhkailiko Wallin helmikuisen varuskuntakeskustelun yhteydessä Oinosta ja tämän puoluetovereita Jussi Niinistöä ja Ismo Soukolaa.

Oinosen mukaan Wallin oli uhannut perussuomalaiskolmikkoa vakavilla seurauksilla, mikäli he jatkavat Dragsvik-asian julkista arvostelua.

Oikeuskanslerin mukaan hänellä ei ole saamansa selvityksen perusteella syytä epäillä, että Wallin olisi menetellyt tavalla, joka täyttää rikoslaissa säädetyn laittoman uhkauksen tunnusmerkistön tai että Wallin muutoin olisi rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat virkavelvollisuutensa.

- Oikeuskanslerin tehtäviin ei kuulu arvioida eduskunnassa käytävän poliittisen keskustelun sävyä ja sanavalintoja, Jonkka toteaa.

Suosittelemme