Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Rikosoikeuden professori: Lisälasku varkaalle moraalisesti arveluttava

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen tyrmää kauppaketju J. Kärkkäisen käytännön laskuttaa myymälävarasta vartiointikuluista. Ylivieskalainen kauppaketju on omatoimisesti jo parin viikon ajan esittänyt myymälävarkaalle 500 euron lisälaskun. Tolvasen mukaan rikoksen ennaltaehkäisemisen kuluista ei voi lähettää laskua.

Avaa Yle-sovelluksessa

- Vaatimus ei ole laiton, mutta moraalisesti arveluttava, koska tilanteessa varkaalla ei ole lainmukaista velvollisuutta korvauksiin, rikosoikeuden professori kommentoi.

Hän ei usko lisämaksun menevän läpi oikeudessa, koska laki ei tunne oikeutta kyseiseen korvaukseen. Yksikään myymälävarkaus ei ole vielä edennyt oikeuskäsittelyyn asti.

J. Kärkkäisen kaupallinen johtaja Antti Korkiakoski perustelee julkisuudessa toimintaa sillä, että myymälävarkauksista ja vartiointikuluista koituu yrityksille vuosittain lisälaskua - varkauksista esimerkiksi noin miljoona euroa vuodessa. Korkiakoski uskoo, että käytäntö leviää myös muihin kauppoihin, mikäli kauppaketjun lisävaatimus hyväksytään oikeudessa. 500 euron vaatimus kirjataan rikosilmoituksiin varastetun tavaran arvon lisäksi.

Rikosoikeuden professori Tolvanen ymmärtää toisaalta kauppojen ahdingon myymälävarkaiden kanssa.

- Rangaistukset ovat melko lieviä, niissä olisi kyllä koventamisen varaa. Yleensä näpistyksestä seuraa 10-20:een päiväsakkoa. Jos henkilö on varaton, käytännössä sakkomaksua napsahtaa noin 60-120 euroa, Tolvanen kertoo.

Ylivieskalaisella kauppaketjulla on tavaratalot Oulussa, Lahdessa, Iissä ja Ylivieskassa.

J. Kärkkäisen erikoisesta toimintatavasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.

Suosittelemme sinulle