Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Hiturasta löytyi lisää nikkeliä

Nivalassa toimivasta Hiturasta on löytynyt lisää nikkelimalmia. Kaivosyhtiö hakee ympäristölupaa vanhan avolouhoksen laajentamiseen.

Hitura on osa Suomessa meneillään olevaa kaivosbuumia
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Vanhan avolouhoksen etelälaidalta on löytynyt kolmisen miljoonaa tonnia louhittavaa malmia. Se on pitoisuuksiltaan vastaavaa kuin maan alta saatava malmi.

Hiturassa nikkeliä on viime vuosina louhittu yli puolen kilometrin syvyydestä. Toimitusjohtaja Jukka Nieminen uskoo, että louhiminen maan päältä parantaa kustannustehokkuutta.

- Avolouhoksesta tuotantokustannukset per malmitonni ovat oleellisesti pienemmät kuin puolen kilometrin syvyydestä maan alta.

- Kaivoksen puolelta on myös hyviä viitteitä uusista malmioista, mutta tutkimukset ovat alkuvaiheessa.

Nikkelirikastetta Kiinaan

Hituran louhintamäärät ovat yli puoli miljoonaa tonnia vuodessa. Kaivos työllistää noin 60 omaa ja 50 urakoitsijan työntekijää.

Nivalan Aittoperällä on louhittu nikkeliä vuodesta 1970. Maan alle tuotanto siirtyi 1990-luvun alussa. Kaivos on ollut suhdanteiden vuoksi kiinni useaan otteeseen. Tällä hetkellä kanadalaisomisteinen Belvedere Mining Finland-yhtiö myy Hituran malmin pitkäaikaisella sopimuksella Kiinaan, Jinchuan Group-yhtiölle.

Yhtiö valmistelee myös ympäristölupaa Haapajärven Kopsan kultakaivosesiintymän hyödyntämiseen.

Suosittelemme sinulle