Hyppää sisältöön

Greenpeacen aktivistit nousivat jäänmurtajille Helsingissä

Greenpeacen aktivistit nousivat perjantaiaamuna Fennica- ja Nordica-jäänmurtajille Hietalahden telakalla Helsingissä. Murtajille kerääntyi 40 aktivistia viidestä eri maasta. Aktivistit vastustavat Shellin öljynporausta Arktiksella, minne jäänmurtajat ovat lähdössä tukitehtäviin.

Greenpeacen aktivisteja monitoimimurtajalla. Kuva: Yle

Mielenosoituksessa on mukana aktivisteja Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Norjasta ja Saksasta. Kumpaankin laivaan ripustettiin banderolleja ja aktivistit pyrkivät pääsemään puheille päällystön kanssa.

Suomalaisen valtionyhtiön Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica ovat lähdössä ensi kesänä Alaskan rannikolle avustamaan Shelliä koeporauksissa. Suomi on vuokrannut jäänmurtajat Shellin tukitehtäviin kesäkausiksi 2012, 2013 ja 2014.

Shell investoi voimakkaasti öljynporaukseen Arktiksella, sillä yhtiö haluaa olla ensimmäinen alueen öljyntuottajista. Öljyjätillä on viisi koeporauslähdettä Beaufortinmerellä ja Tšuktšimerellä Alaskan pohjoispuolella.

- Emme voi sallia minkäänlaista öljynporausta alueella, jossa öljynporaukseen liittyy sääolosuhteiden takia erityisen paljon riskejä ja jossa öljyvuotojen puhdistaminen on käytännössä mahdotonta, sanoo Greenpeacen Pohjoismaiden pääsihteeri Mads Flarup Christensen tiedotteessa.

- Suomen arktisessa strategiassakin todetaan yksiselitteisesti asiantuntijoiden tunnustama tosiasia: öljyntorjunta arktisissa olosuhteissa on lähes mahdotonta. Fennica ja Nordica eivät voi muuttaa Shellin öljynporausta turvalliseksi, sanoo Greenpeacen Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso.

Jo yli 230 000 ihmistä maailmanlaajuisesti on lähettänyt vetoomuksen Shellille arktisesta öljynporauksesta luopumiseksi.

Suosittelemme sinulle