Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Katainen: Vakuussopimuksen salaaminen ei riko lakia

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) torjuu arviot, että Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen salaaminen rikkoisi julkisuuslakia. Sopimusta ovat arvostelleet sekä Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, joka on uhannut valittaa päätöksesta.

Pääministeri Jyrki Katainen torjuu vaatimukset Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen julkistamisesta. Katainen sanoi pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa, että sopimus on salattu kreikkalaisten pankkien vaatimuksesta.
Avaa Yle-sovelluksessa

Soini sanoo puolueensa harkitsevan valitusta oikeuskanslerille vakuussopimuksen salassapidosta. Soini vaatii nyt pääministeri Kataista arvovallallaan kumoamaan päätökset vakuussopimuksen pitämisestä salaisena.

- Ministeriö voisi korjata oma-aloitteisesti tämän virheellisen päätöksen. Pääministeri voisi antaa signaalin, että tämä voitaisiin tehdä ministeriön omasta toimesta. Muuten tässä lähdetään valituksen tielle ja sitten katsotaan valituksen kautta, onko ollut niin että salaamiseen on ollut oikeus, sanoo Soini.

Pääministeri Katainen torppaa sopimusta kohtaan esitetyn arvostelun ja sanoo, että sopimuksen salaaminen ei riko julkisuuslakia. Katainen sanoi Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla, että salassapitopäätös tehtiin kreikkalaispankkien vaatimuksesta.

- Sopimus tuli salaiseksi meidän sopimuskumppanien vaatimuksesta. Tätä on arvioitu Suomessa avoimuuslainsäädännön puitteissa ja julkisuuslain mukaan voimme pitää itse sopimuksen salaisena. Sisältö on kerrottu julkisuuteen, kansanedustajille ja valtiovarainvaliokunnan jäsenet voivat käydä tutustumassa itse tähän sopimukseen, Katainen sanoo.

Oppositiojohtajan arvostelun lisäksi sopimusta on arvostellut myös Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää. Mäenpään mukaan koko vakuussopimuksen salaamiselle ei ole lainmukaisia perusteita.

- Minusta on aika selvää, että tällainen vakuussopimuksen tyyppinen, erittäin olennainen asiakirja ei voi olla kokonaan salassapidettävä. Koko sopimus ei voi olla liikesalaisuus, Mäenpää sanoi YLE Uutisten haastattelussa lauantaina.

Suosittelemme sinulle