Hyppää sisältöön

Amundsenin tutkimuslaiva palaa Norjaan

Kanada on antanut Norjalle luvan viedä tutkimusmatkailija Roald Amundsenin laiva takaisin kotimaahansa. Amundsenin kolmimastoinen laiva Maud on ollut osittain uponneena hylkynä Cambridge Bayn pikkukylässä Kanadassa.

Kuva: Frammuseet

Amundsen käytti Maudia Koillisväylän läpi purjehtimiseen 1918 - 20. Maud rakennettiin Askerissa, Norjassa, ja se nimettiin Norjan kuningatar Maudin mukaan.

Maud myytiin Hudson Bay Companylle 1925. Loppuvuosinaan se oli kelluva varasto ja alueen ensimmäinen radioasema, kunnes upposi laiturissaan 1930. Vuonna 1990 Norjan Askerin kunnanvaltuusto osti hylyn yhdellä dollarilla. Tuolloin vientilupa Kanadasta kuitenkin vanheni.

Cambridge Bayn asukkaat ovat vastustaneet siirtoa, koska hylky on tuonut kylään turisteja. Norjalaiset aikovat saada hylyn nyt esille museoon Norjaan. Siirto tapahtunee kesällä.

Amundsen purjehti ensimmäisenä luoteisväylän läpi 1906. Viisi vuotta myöhemmin hän saavutti ensimmäisenä Etelänavan. Amundsenin napavalloituksesta tuli joulukuussa kuluneeksi sata vuotta.

Suosittelemme sinulle