Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Mielipidekysely: Sosiaalidemokraatit vahvassa nousussa Ruotsissa

Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue kasvattaa suosiotaan, kertoo Sifon tuore mielipidekysely. Puolueen kannatus oli maaliskuun mittauksessa 33,7 prosenttia, kun se vielä helmikuussa oli 4,5 prosenttiyksikköä alhaisempi. Sen jälkeen, kun puolueen johtoon valittiin Stefan Löfven, puolueen kannatus on noussut peräti 9,1 prosenttiyksikköä.

Stefan Löfven
Stefan Löfven Kuva: TV4
Avaa Yle-sovelluksessa

Mielipidekyselyn tulokset julkaistiin Svenska Dagbladetissa ja Göteborgs-Postenissa.

- En ole koskaan nähnyt näin voimakasta muutosta kahtena kuukautena peräkkäin, ihmettelee Sifon mielipidemittausten päällikkö Toivo Sjörén Svenska Dagbladetille.

Stefan Löfven valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen johtoon tammikuun lopussa. Löfvenistä tuli sosiaalidemokraattien puoluejohtaja, kun Håkan Juholt erosi kulukorvauksista syntyneen kohun vuoksi.

Pääministeri Fredrik Reinfeldtin maltillinen kokoomuspuolue menetti suurimman puolueen paikkansa sosiaalidemokraateille. Kokoomus sai mittauksessa 28,7 prosentin kannatuksen, ja näin ollen sen suosio laski 4,2 prosenttiyksikköä helmikuusta.

Svenska Dagbladet kertoo, että Ruotsin punavihreiden kokonaiskannatus on mittauksen mukaan nyt 50,1 prosenttia, kun taas hallituskoalition 43 prosenttia.

Kyselyä varten haastateltiin 1 918 ruotsalaista 5.-15. maaliskuuta.

Suosittelemme