Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kotihoidontuen kutistaminen kallista kunnille

Jos hallituksen suunnitelmat kotihoidontuen leikkaamisesta yhdellä vuodella toteutuu, olisi Tampereelle rakennettava kuusi uutta päiväkotia. Alle kolmevuotiaiden hoito päiväkodissa vaatii myös enemmän henkilökuntaa kuin yli kolmevuotiaiden, joten myös se lisäisi kaupungin kustannuksia.

Lapsi tutkii pölynimuria
Kuva: Rinna Härkönen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen suunnitelmat kotihoidontuen mahdollisista leikkauksista puhuttavat myös Tampereella.

Tukea maksetaan nyt alle 3-vuotiaan lapsen hoidosta sillä ehdolla, ettei hänelle ole varattu kunnallista hoitopaikkaa. Lasten kotihoidontuen lyhentäminen nykyisestä kolmesta vuodesta kahteen merkitsisi Tampereella kuuden uuden päiväkodin rakentamista.

Alle 3-vuotiaiden hoitaminen vaatii päiväkoteihin myös lisää käsipareja.

- Alle kolmevuotiaita hoitaa yksi aikuinen neljää lasta eli henkilökuntaa tarvitaan vähän enemmän. Myös tilojen näkökulmasta ryhmät ovat vähän pienemmät, joten tilan tarve vähän kasvaa, sanoo Tampereen kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Pia Kola-Torvinen.

Kola-Torvinen arvioikin, että kunnan näkökulmasta kotihoidontuen leikkaaminen ei tuo ainakaan säästöä, naan kustannuksia.

- Olisi myös Ikävää, jos perheeltä vietäisiin valinnan vapaus, koska kyse ei kuitenkaan ole kuin yhdestä vuodesta pienen lapsen elämässä.

Suosittelemme