Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Vedonlyönti tuli viihteeseen ja politiikkaan

Vetoa voi lyödä melkein mistä vaan. Vedonlyöntisivustojen sivuilla on hiljattain voinut veikata muun muassa voittaako Paavo Väyrynen keskustan puheenjohtajakisan, tai tuleeko Angry Birdsistä Facebookin suosituin peli vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä voi veikata esimerkiksi pääsiäisen säätä.

Korttipakka ja nopat pöydällä.
Kuva: Anna Siren / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Vedonlyönti ei ole enää vähään aikaan koskenut pelkästään urheilua. Maajohtaja Antti Tikka Unibetiltä kertoo, että erikoisemmet vedonlyöntikohteet valitaan pitkälti median kärkiuutisten joukosta.

- Me valitsemme vedonlyöntikohteet ihan sen perusteella, mikä sillä hetkellä on kuuma aihe. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi presidentinvaalit ja Finlandia-palkinnon jako. Joskus myös pienemmät aiheet paikallisella tasolla kiinnostavat, Tikka kertoo. Hän ottaa esimerkiksi pienemmästä aiheesta veden lämpötilaveikkauksen.

Vedonlyöntikohteita löytyy niin raskaista kuin keveämmistäkin aihepiireistä. Paikallisemmat aiheet löydetään usein yleisön ehdotusten pohjalta. Tällä hetkellä esimerkiksi kuntarakenneuudistuksesta voisi saada mielenkiintoisia vetokohteita, Tikka pohtii.

Erikoisten ja pienempien pelikohteiden pelaajamäärät ovat Tikan mukaan reilusti pienempiä perinteiseen urheiluvedonlyöntiin verrattuna. Poikkeuksiakin toki tulee.

- Toisen kierroksen presidentinvaalit oli tammikuun lyödyin vedonlyöntikohde Suomen markkinoilla, Tikka kertoo.

Unibetin veikkauskohteiden kertoimet laskee Lontoossa oleva laskentaryhmä. Laskijoiden täytyy kerätä runsaasti tietoa kohteesta, muuten kertoimien määrittely ei onnistu. Jos tietoa ei löydy tarpeeksi, avuksi otetaan ulkopuolisia asiantuntijoita. Tiimissä on mukana myös suomalaisia.

Tikan uran omituisin vedonlyöntikohde koski jäätelön syömistä.

- Ihmettelin, että ihmiset lyövät vetoa kuinka paljon jäätelöä syödään kesässä. Se on aika kaukana siitä, mihin olen itse tottunut, mutta näin se maailma muuttuu, Tikka toteaa.

Suosittelemme