Hyppää sisältöön

Väitös: Antenni tuo älyä vaatteisiin

Älyvaatteet voisivat helpottaa kulunvalvontaa niin työmailla kuin vanhainkodeissakin. Tampereen teknillisessä yliopistossa vaateantenneista väittelevä DI Tiiti Kellomäki uskoo, että pieniä tunnisteantenneja ommellaan tulevaisuudessa sekä työ- että ulkoiluvaatteisiin. Kellomäki on tutkinut, millaiset antennit toimivat ihmiskehon lähellä parhaiten.

Tiiti Kellomäki esittelee vaateantennia TTY:n antenninmittauslaitteen edessä. Kuva: Yle / Ulla Meriläinen

- Ihmiskeho vaikuttaa paljon antennin toimintaan,sillä keho imee suurimman osan tehosta. Siksi puettava antenni on suunniteltava hyvin, sanoo Kellomäki.

Kellomäki suunnitteli väitöstyönsä osana pienen tunnisteantennin, jonka voisi kiinnittää esimerkiksi dementiavanhuksen paidankaulukseen.

- Vaateantenni sopisi kulunvalvontaan muun muassa vanhustentaloissa tai dementiakodeissa. Karkaileva vanhus olisi helppo etsiä tunnisteen avulla. Puettava antenni olisi nykyisin käytössä olevia turvarannekkeita kätevämpi, koska sitä on vaikeampi unohtaa tai riisua pois.

Työpaikoilla vaateantenni voisi korvata kulkukortteja, visioi tutkija.

- Kauluksessa voisi olla tunniste, jonka voisi lukea vaikka parin metrin päästä ovesta. Samoin vaateantennia voitaisiin käyttää vaikkapa rakennustyömaiden kulunvalvontaan, arvioi Tiiti Kellomäki.

Älyvaatteita ei vielä saa kaupoista

Älyvaatteita on jo pitkään tutkittu ja kehitelty niin maailmalla kuin Tampereen teknillisessä yliopistossakin, mutta myytävänä niitä ei vielä juuri ole. Itse teknologia on halpaa, mutta haasteita tuovat niin pesunkestävyys kuin antennin toimintavarmuuskin.

- Uskon kyllä, että joskus minullakin on ylläni älyvaate, vaikka en minä mikään teknologiauskovainen olekaan, naurahtaa Kellomäki.

- Minikokoisia tietokoneita on jo olemassa. Mitä keksijät ja propellipäät edellä, sitä kansa jäljessä.

Diplomi-insinööri Tiiti Kellomäen elektroniikan alaan kuuluva väitöskirja "Effects of the human body on single-layer wearable antennas" tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa perjantaina 23.3.2012.

Suosittelemme sinulle