Hyppää sisältöön

Elämänkokemus karsii turhat kuvat muistojen albumista

Vain tärkein tallentuu filmille, kun kuvaajalla on elämänkokemusta, uskoo 89-vuotias Marjatta Nurmi. Hän osallistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvään valokuvauskilpailuun, jossa kuvaajien alaikäraja on 70 vuotta.

Marjatta Nurmi aloitti valokuvausharrastuksen sotien jälkeen, ja diakoniatyöntekijä Maria Orjala kannustaa muitakin ikäihmisiä tarttumaan kameraan. Kuva: YLE / Kalle Talonen

"Kauneus ei katoa – näin näen ikäpolveni". Tällä sloganilla kannustetaan varttuneempiakin tarttumaan kameraan ja kuvaamaan heille tärkeitä ja rakkaita asioita kilpailussa, jonka alaikäraja määritellään jo kisan nimessä, K-70.

Yksi kisaan osallistuja on 89-vuotias Marjatta Nurmi, jolla on vuosikymmenien kokemus kameran käytöstä; hän aloitti valokuvaamisen heti sotien jälkeen.

– Harrastus lähti Coca-Cola-kamerasta, niitä alkoi silloin ilmestyä. Tutulla tamperelaisella tytöllä oli sellainen, ja siitä oli tavattoman paljon iloa, kun sain nähdä niitä kuvia. Halusin sitten itsekin sellaisen kameran, muistelee Nurmi

Marjatta Nurmi jäi valokuvaamiseen koukkuun, joka on pitänyt otteessaan halki vuosikymmenien.

Filmin kalleuden takia kuvia otettiin aikoinaan nykyistä digikautta säästeliäämmin. Kamera oli käytössä erityisesti suurten juhlien aikaan ja erikoisemmissa tapahtumissa, ja tietenkin matkoilla. Marjattakin on ehtinyt matkata maailmalla ja ollut töissä merillä, joten reissuilta on kertynyt paljon kuvia, mutta ei mitä vain räiskien.

– Olen laskeskellut, että olen elämäni aikana ottanut noin 6 000 kuvaa. Näin kun olen ollut jo 30 vuotta eläkkeellä, niin ei tule niin tuhlattua filmimateriaalia, kun otan nykyään diakuvia, jotka ovat vielä vähän kalliimpiakin kuin tavalliset kuvat. Ja eläkkeellä ei tietenkään tule niin paljon kuljettuakaan, joten vähemman tulee otettua nyt.

Vaikka paljon on tullut kuvattua, toteaa Marjatta, että kokemus karsii turhuuksia.

– Mielestäni elämänkokemus opettaa siihen, että jätetään kaikki turhat pois. Yli seitsemänkymppinen näkee jonkun hyvin tärkeän asian, ja jättää kuvaamatta sen, mikä ei ole ihan niin tärkeää, linjaa Nurmi.

Elämänkokemuksen ääni esiin kuvien kautta

K-70-kilpailuun kannustetaan mukaan Marjattaa vähemmänkin kuvanneita ikäihmisiä. Tarvittaessa kameran saa vaikka lainaan seurakuntayhtymältä.

– Ajatuksena on saada heidän omaa näkökulmaansa esiin. Kukapa siitä heidän omasta ikäpolvestaan tietää paremmin kuin he itse, omasta elämänpiiristään, kertoo vanhustyön diakoniatyöntekijä Maria Orjala Turun tuomiokirkkoseurakunnasta.

Paitsi aktivoida vanhuksia, on kilpailulla myös pyrkimyksenä tuoda seniorien ääni kuuluviin, kertoo diakoniatyöntekijä Maria Orjala. Vanhusten ääntä ei joko kuunnella, tai sitten nuoremmat puhuvat suulla suuremmalla heidän asioistaan, ja usein ikääntyneet nähdään julkisessa keskustelussa vain verovaroja kuluttavina menoerinä.

– Oma, kuten varmasti monen muunkin kokemus on, että tänä päivänä ehkä ikäihmiset eivät sitä arvostusta ja kunnioitusta saa, mitä ennen sai, ja monesti vähän negatiiviseen sävyyn heistä puhutaan. Haluaisimme olla luomassa asiasta keskustelua ja tuoda myönteisiä arvoja esiin, sanoo Orjala.

Nuoremmille sukupolville Marjatta Nurmi haluaa omilla kuvillaan kertoa etenkin aiempien sukupolvien työstä ja uhrauksista isänmaan eteen.

– On paljon kerrottavaa sellaisista ihmisistä, jotka ovat eläneet ennen sotia tai sotien aikana. Heistä, jotka ovat olleet rakentamassa tätä Suomea, itkemässä kun Suomen puolesta uhrautuneita poikia on tuotu rintamalta... Kaikkea tälläistä jättäisin hyvin mielelläni nuorisolle ja jälkipolville. Että kunnioittaisivat tätä maata ja esi-isien työtä, miettii Marjatta.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on mukana kulttuuripääkaupunkivuodessa tarjoten "Taivaallista kulttuuria". Maaliskuun loppuun asti jatkuva kisa käydään Turun arkkihiippakunnan alueella Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Sastamalassa.

Kilpailutöiden näyttely järjestetään Turussa 1. elokuuta - 20. syyskuuta 2011.

Kilpailussa on myös toinen sarja, jossa kuvaaja voi olla nuorempikin kuin 70-vuotias, kunhan kuvan ideoijat ja siinä esiintyvät eivät ole alaikäisiä.

Suosittelemme sinulle