Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tutkija: Suomesta ei luovutettu romaneja keskitysleireille

Historiantutkija Panu Pulma kiistää kirjailija Veijo Baltzarin väitteet, joiden mukaan romaneja olisi viety Suomesta keskitysleireille toisen maailmansodan aikaan. Hänen mukaansa ei ole olemassa mitään näyttöä siitä, että Suomesta olisi luovutettu yhtään romanihenkilöä saksalaisille.

Veijo Baltzar Miranda-näyttelyssä esillä olleen teoksen edustalla.
Veijo Baltzar Miranda-näyttelyssä esillä olleen teoksen edustalla. Kuva: Raine Martikainen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

-.Olen käynyt läpi paljon kirjallisuutta ja aineistoa sota-ajalta, enkä ole koskaan kuullutkaan tällaisesta. Myöskään suullinen perimätieto ei tällaisesta kerro, Pulma sanoo.

Pulma johtaa Helsingin yliopiston hanketta, jossa tutkitaan Suomen romanien historiaa. Hankkeeseen osallistuu yhtä lailla historian, perinteen kuin kulttuurinkin tutkijoita.

- Jos Suomen romanien historiaa tutkivan projektin tutkijat olisivat törmänneet missään yhteydessä tällaiseen tietoon, siitä olisi noussut hirmuinen haloo, Pulma toteaa.

Baltzar syyttää väärinymmärrystä

Veijo Baltzar on kertonut kokoamansa Miranda-näyttelyn yhteydessä Euroopan romanien holokaustista. Nyt kirjailija sanoo, että hänen sanansa on ymmärretty väärin.

- Suomen romanien yhteydessä olen puhunut vainoista. Niitä olen itse kokenut ja ne ovat totta. Muun Euroopan yhteydessä olen puhunut keskitysleireille viemisestä.

Kirjailija pitää kuitenkin pintansa sen suhteen, että romanien kuljetukset ovat olleet mahdollisia Suomestakin. Hänen mielestään asiaa ei voi pitää varmana, koska sitä ei tiedetä.

- Myös valtaväestön osalta on myöhemmin ilmennyt uutta tietoa. Pidän mahdollisena, että romaneja on viety, mutta en ole sanonut niin.

YLE Kymenlaakson haastattelussa maaliskuun alussa Baltzar puhui naisesta, joka hänen mielestään saattoi olla viety Suomesta Auschwitziin.

- Sitä ei voi virallisesti todistaa. Viralliset puheet ovat aina epävirallisia, koska esimerkiksi 1950- ja 1960-luvuilla Kuopion läänissä oli vain yksi kolmasosa mustalaisista kirjoilla. Silloin minäkin voisin puhua epävirallisesti. On varmasti viety Suomesta, Baltzar sanoi tuolloin.

Pulma: Romanit sota-aikana hyvin tiedossa

Dosentti Panu Pulma pitää myös Baltzarin puheita romanien epävirallisesta historiasta epäuskottavana. Hänen mukaansa romanit ovat Suomessa olleet hyvin erilaisten viranomaisten, esimerkiksi seurakuntien ja kuntien tiedossa.

- Myös sota-aikana oli äärimmäisen tärkeätä, että ihmisillä oli jonkinlaiset paperit, että he saivat säännösteltyjä elintarvikkeita. Oli myös henkilöitä, jotka olivat niin sanotusti linnunkirjoilla eli eivät olleet kirjoilla missään. Mutta en näe sillä mitään yhteyttä tämän luovutusväitteen kanssa.

Yhden mahdollisen näkökulman Pulma kuitenkin löytää. Sitäkin hän pitää lähinnä teoreettisena.

- Sellainen on tietenkin mahdollista, että esimerkiksi Baltiassa tai Keski-Euroopassa natsien keskitysleireille joutuneiden henkilöiden joukossa olisi ollut romaneja, jotka olisivat olleet Suomen kansalaisia. En ole kuitenkaan törmännyt tällaiseenkaan tietoon.

Suosittelemme