Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sinisen talon purku aloitettiin Turussa

Sinisen talon säilyttämistä puoltava Meidän Turku -yhdistys yritti keskiviikkoaamuna estää jugendtalon purkamisen järjestämällä mielenosoituksen talon edustalla. Muutaman henkilön vastarinta ei kuitenkaan estänyt purkutöiden aloittamista.

Avaa Yle-sovelluksessa

Rakennus on todettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi, mutta sen säilyttämiskustannuksia ei kukaan ole valmis maksamaan. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi vuoden alussa yhdistyksen purkusuunnitelmasta tekemän valituksen. Sinisen talon ja Art Deco -makasiinirakennusten kohtalosta on väännetty kättä noin seitsemän vuotta.

Meidän Turku -yhdistyksen puuhanainen Maarit Nermes on edelleen sitä mieltä, että tontille olisi voitu kaavoittaa ja rakentaa uudisrakennus siten, että kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset olisi voitu säilyttää.

Nyt ainakin Sinisen talon kohtalo on lopullisesti sinetöity. Hirret ja ikkunapokat murskataan paikan päällä, joten talosta ei jälkipolville muistoja jää.

Vaihtoehtoja on

- Tiettävästi Sinistä taloa ei voitu asemakaavaosaston mukaan säilyttää, koska autopaikoitus ”piti” järjestää tontille. Maankäyttö- ja rakennuslaki, MRL, mahdollistaa autopaikkojen osoittamisen muualtakin kuin kyseiseltä tontilta. MRL:n mukainen asemakaavallinen suojelu näyttää olevan pelkkä vitsi Turussa, koska myös selvästi kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet voidaan tuhota, sanoo Nermes.

Turkulainen taiteilija Jan-Erik Andersson on aiemmin laatinut vaihtoehtosuunnitelmia Sinisen talon naapurissa sijaitseville Strandellin taloille. Nermeksen mukaan Andersson arkkitehtiystävineen olisi voinut tehdä samanlaisen suunnitelman myös Sinisen talon pelastamiseksi.

Andersson saapui seuraamaan purkutöitä aamupäivällä.

- En tiedä pitäisikö tässä itkeä vai nauraa. Tämä on katastrofi, hän sanoi katsellessaan työkonetta, jonka kauha nakersi portinpieliä palasiksi.

- Nykytekniikka olisi mahdollistanut uudisrakentamisen tällekin tontille niin, että Sininen talo olisi voinut jäädä paikoilleen. En tiedä, miksi grynderit eivät näe uuden ja vanhan yhdistämisen mahdollisuuksia.

Andersson aikoo olla mukana puolustamassa Frithiof Strandellin puutaloja, jotka sijaitsevat vain muutaman kymmenen metrin päässä Sinisestä talosta ja jotka hänen mukaansa ovat seuraavaksi uhattuna. Vuosien taistelu ei ole väsyttänyt tai vienyt toivoa.

- Jatkuvalla syötöllä on tullut takaiskuja, mutta suunnitelmia on olemassa esimerkiksi Strandellin talojen pelastamiseksi. Taistelu jatkuu, hän vakuutti.

Purkuperusteena raju liikenteen melu

- Turun asemakaavaosaston mielestä on siis vanhojen rakennusten ”vika”, että niiden viereen on suunniteltu ja toteutettu liikenteen valtaväyliä. Sama asemakaavaosasto on kaavoittanut moottoritien puutaloalueiden viereen Nummenmäellä ja Portsassa – ja nyt on suunnitteilla lisää asutusta moottoritien viereen, eikä meluongelmaa tunnu olevan ensinkään.

- Melusta puhuminen näyttääkin olevan hyvin valikoivaa. Siitä ei sanota mitään, kun liikennettä pitäisi suunnitella joukkoliikennettä suosivaksi, niin kuin Pohjoismaisessa kestävän kehityksen konferenssissa Turun teatterissa pari viikkoa sitten todisteltiin, tuohtuu Nermes.

Sinisen talon edustalla on edelleen mielenosoittajia ja sinne on tuotu hautakynttilöitä.

Suosittelemme