Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Belgialaislehdessä Ahtisaarta esitetään Belgian hallituskriisin selvittäjäksi

Harvardin yliopiston tutkija Robert Mnookin ehdottaa Martti Ahtisaarta Belgian hallituskriisin sovittelijaksi. Konfliktintutkimusohjelmaa vetävä amerikkalainen Mnookin tuo Ahtisaaren nimen esille belgialaisen L'Echo -sanomalehden haastattelussa.

Presidentti Martti Ahtisaari
Presidentti Martti Ahtisaari vieraili maanataina Oulun yliopistolla. Kuva: Kirsi Karppinen / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

- Tunnen täydellisen ehdokkaan: Martti Ahtisaari, entinen Suomen presidentti. Hän on jo onnistunut ratkaisemaan erityisen monimutkaisia konflikteja, Mnookin kirjoittaa.

Esimerkkinä hän mainitsee mm. Namibian, Acehin Indonesiassa ja Kosovon.

Mnookinin mukaan vain kulttuuri- ja kielineutraali välittäjä voi onnistua flaamin- ja ranskankielisen väestönosien ristiriitojen sovittelussa.

- Ehdotan neutraalia välittäjää, joka ei ole ranskan- eikä flaaminkielinen. Parasta olisi, jos tämä henkilö olisi Belgialle vieras, häntä pidettäisiin puolueettomana, eikä hänellä olisi poliittisia kunnianhimoja Belgiassa, Mnookin arvioi.

Presidentti Martti Ahtisaaren toimistoon pyyntöä Belgian rauhanneuvotteluihin ei ole tullut. Toimistosta kerrotaan, että erilaisia kyselyjä tulee viikoittain ja vain viralliselta taholta tulleet pyynnöt noteerataan.

Belgian hallituskriisi sivusi torstaina maailmanennätystä. Maa on ollut ilman hallitusta 249 vuorokautta. Yhtä kauan ilman hallitusta on ollut vain Irak.

Hallituskiistan taustalla on hollanninkielisten flaamien ja ranskankielisten valloonien eripura hallinnon uudistamisesta. Flaamilaiset haluavat alueille lisää autonomiaa, mutta valloonit vastustavat ajatusta.

Suosittelemme