Hyppää sisältöön

Yhteishenkeä ja uusia ystäviä Hairista

Turussa toteutettu keski-ikäisten Hair-musikaali oli menestys. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluvaa Hairia esitettiin viikon ajan täysille katsomoille. Keski-ikäiset harrastajat saivat paljon puolentoista vuoden ponnistuksesta: hienon kokemuksen, liiikuntaa ja ystäviä. Tavoite oli tukea tekijöiden hyvinvointia ja siinä onnistuttiin.

Hair-musikaalin riemua. Kuva: YLE / Minna Rosvall

Viimeinen Hair-esitys koettiin Logomossa sunnuntaina iltapäivällä. Ilmassa oli vähän haikeuttakin Pirjo Takalan mielestä.

- Tässä nyt mietitään, pysyvätkö silmät kuivina. Hair on minulle antanut paljon. Tietenkin kaikki laulut ja tanssit. Näytteleminen on ollut mun haave aina. Sitten myös tämä yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen ja yhdessä tekeminen on ollut ihan käsittämätöntä.

Puolentoista vuoden aikana yli sadan ihmisen elämässä tapahtuu myös monenlaista. Viivi Viranko menetti miehensä liikenneonnettomuudessa ja aikoi jo jättää leikin kesken, mutta päätti jatkaa.

- Tämä on ollut tavallaan se paikka, missä sen on voinut unohtaa. Me ei tiedetä, kuka meistä on työtön ja huonosti voiva. Se, että ollaan yhteisöllisiä, on tehnyt hirveen iloiseksi.

Hyvinvointi-iltoja ja terveystarkastuksia

Hair-musikaali sai kulttuuripääkaupunkihankkeelta tukea siksi, että sen tavoite oli lisätä tekijöiden hyvinvointia. Vapaaehtoisten terveystarkastusten lisäksi, elämänhallintaa on puitu hyvinvointi-illoissa. Tavoite tuntuu täyttyneen Hairin tuottaja Maisa Kuuselan mielestä. Hän toimii Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen palvelujohtajana.

- Tietenkin toivon, että tulevaisuudessa tekijöillä olisi myös rohkeutta tehdä tällaisia erilaisia päätöksiä. Luulen, että aika monelle tämä on ollut kuitenkin hyvin ratkaiseva ja rohkeutta vaativa päätös. Ehkä he jatkossa myös jatkavat teatterin tai musiikin tai jonkun muun saralla, toivoo Kuusela.

Yhdessäolo jatkuu

Hair-ryhmä on hitsautunut tiiviisti yhteen puolentoista vuoden aikana. Alun perin tekijöitä oli pari sataa, mutta lopullisessa versiossa lavalla oli 130 esiintyjää. Pukuhuoneessa yhteishenki on selvästi nähtävissä. Esiintyjät halailevat toisiaan ja auttavat kampausten teossa. Ryhmä aikoo pitää yhteyttä jatkossakin.

- Facebookin, sähköpostin ja puhelinnumeroita on vaihdettu. Meillä on tapaamisia sovittu. Varmasti tämä kantaa loppuelämän, pohtii Anne-Mari Simpanen.

Esityksen jälkeen alkaa kova valmistautuminen sunnuntai-illan juhliin.

- On jotenkin tyhjä olo, mutta onnellinen, pohtii Viivi Viranko.

- Minä olen niin väsynyt, että voisi tikulla kaataa, huokaisee Pirjo Takala.

Suosittelemme sinulle