Hyppää sisältöön

Habitan kilometrikorvausjutun tuomiot hovissa liki ennallaan

Asuntovälitysyhtiö Habitan veronkiertojutun tuomiot muuttuivat vain vähän hovioikeudessa. Habitan pääomistajakaksikon ehdottomat kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomiot pysyivät ennallaan.

Talouspäällikön vankeustuomio lyheni ja muuttui ehdolliseksi.

Laajassa talousrikosjutussa oli kyse kilometrikorvauksilla kikkailusta.

Sekä käräjäoikeuden että nyt myös hovioikeuden mukaan Habita maksoi vuosina 2000-2005 työntekijöilleen ylisuuria verottomia kilometrikorvauksia verollisen palkan sijasta.

Palkasta 30 prosenttia km-korvauksina

Rivivälittäjille Habita maksoi 30 prosenttia palkasta verottomana kilometrikorvauksista koostuvana könttäsummana. Korkein johtajisto puolestaan kirjoitteli omia matkalaskujaan, ja laskutettavia ajoja saattoi kertyä yhdelle ihmiselle vuodessa jopa 150 000 kilometriä.

Käräjäoikeudessa Habitan pääomistajat ja hallituksen jäsenet Jari Gardziella ja Tom Rindell saivat kumpikin ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Habita-yhtiöiden taloushallinnosta vastannut Anne-Mari Kuulasvuo sai ehdotonta vankeutta kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.

Hovioikeudessa Gardziellan ja Ridellin tuomiot pysyivät ennallaan. Kuulasvuon tuomion hovioikeus lievensi yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi.

Rikosnimikkeinä olivat kirjanpitorikos, törkeä kirjanpitorikos sekä törkeä veropetos.

Tuomioita myös aluejohtajille

Syytteessä oli johtokolmikon lisäksi myös 11 Habitan alueellisten tytäryhtiöiden johtajaa. Yhdeksän heistä tuomittiin runsaan vuoden tai sitä lyhyempään ehdolliseen vankeusrangaistukseen, yksi sai sakkoja ja yhden syyte hylättiin vanhentuneena.

Syyttäjän vaatimaan liiketoimintakieltoon ei hovioikeuskaan - käräjäoikeuden tapaan - tuominnut ketään.

Vastaajat ovat jo pääosin korvanneet saamansa hyödyn valtiolle jälkiverotuksen muodossa. Vuoden 2000 hyötyä ei voitu jälkiverottaa, joten siltä osin johtokolmikon on maksettava verohallinnolle vielä erikseen 148 000 euroa korkoineen 10.1.2006 lukien.

Suosittelemme sinulle