Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kuudestilaukeavalla on ammuttu nyt 175 vuotta

Samuel Coltin revolverin patenttihakemuksesta tulee perjantaina kuluneeksi 175 vuotta. Yksi villin lännen tunnetuimmista sanonnoista kuuluukin: ”Jumala ei tehnyt ihmisistä tasaveroisia, Colt teki”. Coltin keksintö on jättänyt jo miljoonia ihmisiä kylmäksi.

Yksi ensimmäisistä Colt-revolvereista suunniteltiin vuonna 1848 Yhdysvaltain armeijan ratsujoukoille
Kuva: Poliisi
Avaa Yle-sovelluksessa

Samuel Colt oli vasta 22-vuotias jättäessään vuonna 1836 patenttihakemuksen revolverista, jolla pystyi ampumaan kuusi laukausta. Yhdysvaltain Hartfordissa syntynyt Colt menetti äitinsä jo lapsena. Isän tekstiilitehdaskin ajautui konkurssiin. Huonosti koulussa käyttäytynyt Samuel lähettiin merivoimiin.

Tarinan mukaan Colt sai idean revolverista seuratessaan laivan ruorin pyöritystä matkalla Aasiaan. Vauhdikkaasti pyörivän rullan mekanismi oli vaativa. Mikäli luoti ei pääsisi kulkemaan esteettä rullasta aseen piippuun, seurauksena olisi räjähdys.

Joka tytön pyssy

Colt oli edelläkävijä. Jo muutamassa vuodessa revolverista tuli myyntimenestys. Coltin vahvasta markkina-arvosta kertoi, että ase alkoi hyvin pian saada ”The Equalizer tai ”The Peacemaker” –tyylisiä lempinimiä. Osittain lempinimien vuoksi aseesta innostuivat ensimmäistä kertaa myös naiset.

Colt oli taitava liikemies, joka kehitti aseelleen massavalmistuksen jo vuonna 1847. Connecticutissa olevan päätehtaan lisäksi Colt perusti tehtaan myös Lontooseen. Colt oli myös työolosuhteiden edelläkävijä. Hän varusti tehdassalit riittävällä valaistuksella, mikä oli 1800-luvulla todella harvinaista.

Revolverilla välit selvitettiin silmästä silmään

Amerikkalaiset hullaantuivat täysin helposti käsiteltävistä aseista. Tyypillisin käyttötarkoitus tavalliselle kansalle oli itsepuolustus. Gansterit osoittelivat toisiaan ensimmäistä kertaa aseella silmän korkeudella. Revolverin maine oli aluksi hyvinkin myönteinen.

Samuel Colt kuoli 48-vuotiaana. Hän oli upporikas ja jätti jälkeensä jättiperinnön. Vielä tänäkin päivänä revolverit toimivat Coltin keksimän periaatteen mukaisesti. Tavalliset kansalaiset eivät tosin enää aitoja Colteja saa ostaa.

Pelästyttyään viime vuosituhannen lopun kouluammuskeluista mahdollisesti seuraavia oikeustoimia, päätti Colt-yhtiö tuottaa aseita enää armeijan, poliisin ja keräilijöiden tarpeisiin. Seuraavan kerran ”Peacemakeria” juhlitaan jo huhtikuussa. Tuolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta Amerikan sisällissodan syttymisestä.

Suosittelemme