Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Hollywood-elokuvat uhkaavat kadota Indonesiasta

Ulkomaalaisille elokuville suunnatut raskaat verot ovat saaneet suuret kansainväliset elokuvajätit takajaloilleen Indonesiassa. Tämä voi johtaa siihen, ettei maassa enää nähdä ulkomaalaisia suurelokuvia. Toisaalta verolla pyritään tukemaan paikallista elokuvaa.

Balettitanssijatar.
Kuva elokuvasta Black Swan. Kuva: FS Film Oy
Avaa Yle-sovelluksessa

Facebook ja Twitter ovat viime aikoina täyttyneet indonesialaisten elokuvaharrastajien epätoivoisista kirjoituksista. Tuore ulkomaalaisille elokuville suunnattu vero saattaa tulevaisuudessa kaventaa elokuvatarjontaa dramaattisesti: esimerkiksi Motion Picture Assosiation of America on varoittanut, että tällä menolla Darren Aronofskyn Black Swan jää viimeiseksi Indonesiassa esitettäväksi Hollywood-elokuvaksi.

Boikottiin ovat osallistumassa myös muun muassa Paramount Pictures, Walt Disney Pictures sekä Twentieth Century Fox Film. Samalla 237:n miljoonan asukkaan saarivaltion elokuvateatteritoiminta on vaakalaudalla.

- Tulemme näkemään, kuinka indonesialaiset teatterit suljetaan yksi toisensa jälkeen, jos tilanne ei muutu, maan suurimmasta elokuvateatteriketjusta Cineplexistä todetaan.

Oma elokuvateollisuus vielä vaatimatonta

Indonesian viranomaiset taas painottavat, että verolla suojellaan ja tuetaan kotimaista elokuvaa. Paikalliset elokuvafanit ovat vastanneet, että indonesialainen elokuva on vielä lapsenkengissään ja että siinä on paljon toivomisen varaa, ja että ihmisiltä viedään nyt oikeus nauttia laatuelokuvista.

Maan kulttuuriministeri on jo kertonut, että elokuvaverolle ollaan keksimässä vaihtoehtoa tai sitä ollaan pienentämässä. Tilanne ratkennee muutaman viikon sisällä.

Suosittelemme