Hyppää sisältöön

Koirien Kalevalan karvaturrit seikkailevat teatterinäyttämöllä

Kajaanin kaupunginteatteri tekee seikkailullisen tulkinnan Mauri Kunnaksen Koirien Kalevalasta nukketeatterin keinoin. Kansalliseepoksen lapsiystävällinen versio nähdään myös alueteatteriesityksinä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Arkistokuva Koirien Kalevala -esityksestä Kajaanin kaupunginteatterilta. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Mauri Kunnaksen koira- ja kissahahmot tunnetaan niin monissa lapsiperheissä, että Koirien Kalevala -nukketeatteriesitys markkinoi itse itsensä. Kajaanin kaupunginteatterille on tullut jo paljon kyselyjä 5.3.2011 ensi-iltansa saavasta esityksestä. Kevään koululaisnäytökset ovat jo täynnä, ja alueteatterin esityksetkin ovat herättäneet kiinnostusta.

- Koirien Kalevala on lapsille sopiva portti tähän Kalevalan maailmaan, ja niihin kalevalalaisiin kerroksiin itsessämme. Se on itse asiassa hyvä portti myös aikuisille siihen maailmaan, koska se tarjoaa jonkun muun näkökulman siihen kuin sen klassisimman, sanoo esityksen ohjaaja Eero-Tapio Vuori.

Koirien Kalevalaa on esitetty oopperanakin, mutta ei tiettävästi nukketeatterina koskaan aiemmin. Säde Oinosen valmistamat isot ja näyttävät nuket tekevät vievät katsojan mukanaan Koirien Kalevalaan. Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijät ovat tehneet nukketeatteria ennenkin. Kutistettu poika ja Nukku-Matti -esitysten nuket olivat niin ikään Säde Oinosen käsialaa.

- Väinämöistä on helpompaa esittää nuken kautta kuin jos Väinömöisen roolissa olisi näyttelijänä, kertoo Väinämöistä nukettava Esko Vatula.

- Olemme tehneet pitkän aikaa todella hyvää lastenteatteria, mutta tämä Koirien Kalevala on ihan helmi, hehkuttaa Vatula.

Suosittelemme sinulle