Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Oscar-voittaja Natalie Portman on asiantuntijan mielestä epäuskottava ballerina

Amerikkalaisnäyttelijä Natalie Portman heittäytyy tähtitanssijaksi balettiin sijoittuvassa uutuuselokuvassa Black Swan. Se on rakennettu klassikkobaletti Joutsenlammen ympärille. Suomalainen tanssija ja koreografi Nina Hyvärinen pitää Portmanin balettitaitoja vähäisinä.

Suomalaisballerina pitää Oscar-voittaja Natalie Portmanin balettitaitoja vähäisinä.
Avaa Yle-sovelluksessa

Baletti on otollinen paikka kauhuelokuvalle. Sen suljettu maailma ruokkii mielikuvitusta. Tosielämässäkin baletti saattaa toimia kilpailun, täydellisyyden tavoittelun, itseruoskinnan, vanhenemisen pelon ja sairaalloisen itsensä tarkkailun näyttämönä.

Amerikkalainen Darren Aronofsky on ohjannut baletin maailmaan sijoittuvan psykologisen trillerin, jonka pääosaan on nostettu amerikkalaisnäyttelijä Natalie Portman. Portman voitti osastaan ballerinana parhaan naispääosan Oscarin.

Yle Uutiset vei tanssija-koreografi Nina Hyvärisen arvioimaan elokuvaa.

- Aika hyvin elokuvasta oli editoitu pois sieltä täältä sellaista, että ei ammattilaiselle ainakaan tullut sellainen olo tullut, että "ai, ai nyt sattuu!", nauraa Hyvärinen.

- Kuvauksethan oli tehty Portmanille yläkropasta, koska jalat ovat vaikeimmat baletissa. Sieltä lähtee se ammattilaisuus.

Musta joutsen, valkea joutsen

Portmanin ympärille on rakennettu ennennäkemätön hypetys, joka alkoi Venetsian elokuvajuhlilla viime syyskuussa. Elokuvassa Portman saa Joutsenlammen himoitun kaksoisroolin teoksen valkoisena ja mustana joutsenena.

- Hänhän pystyy hirveän hyvin kuvaamaan, mitä tapahtuu kasvoissa, mutta sitten, kun kamera kuvaa vartaloa, ilmaisu jää tietysti köyhäksi. Mutta voiko edes odottaa mitään muuta, jos ei ole tanssinut balettia ammatikseen, analysoi Hyvärinen.

Joutsenprisessaa on naistanssijoiden mestarinäyte

19-vuotiaana Suomen Kansallisbalettiin kiinnitetystä Nina Hyvärisestä tuli baletin tähti, kun hän teki joutsenprinsessan roolista omaperäisen ja rohkean tulkinnan lähes kaksikymmentä vuotta sitten.

- Se oli sellainen kantoaalto, joka auttoi tosi pitkään, mutta myöskin antoi paineita.

- Mutta se oli se, millä urani nousi lentoon, muistelee Hyvärinen

Natalie Portman harjoitteli balettitanssia elokuvarooliinsa kymmenisen kuukautta. Häntä valmensivat alan amerikkalaiset huiput.

Nina Hyvärinen toimii tälä hetkellä vapaana nykytanssijana ja nykytanssikoreografina.

Suosittelemme