Hyppää sisältöön

Erikoissairaanhoito halutaan siirtää valtiolle

Useampi kuin joka kolmas kunnanjohtaja haluaisi ensi vaalikaudella siirtää vastuun erikoissairaanhoidosta valtiolle. Tämä käy ilmi YLE Uutisten kunnanjohtajille tekemästä kyselystä. Vastuuministeri teilaa kunnanisien ja -äitien toiveen.

Kuva: Mika Kanerva

Kuntien terveysmenoista kaksi kolmasosaa menee erikoissairaanhoitoon. Kyselyyn vastanneista kunnanjohtajista peräti 38 prosenttia haluaisikin siirtää vastuun erikoissairaanhoidosta valtiolle. Peruspalveluministeri ei lämpene ehdotukselle.

- Tämä nousee aina silloin tällöin esiin. Minä väitän, että se rapauttaisi perusterveydenhuollon. Norjassa tehtiin näin ja kävi niin, että perusterveydenhuolto rapautui ja siellä jouduttiin tekemään korjausliike, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko (Kok.).

Joka viides kunta lisäisi yksityisiä palveluja

YLE Uutisten kyselyssä kunnanjohtajat nostivat seuraavan hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus- ja järjestämistavan uudistamisen. Lähes yhtä tärkeänä pidettiin peruspalvelujen turvaamista.

Julkisen ja yksityisen palvelun nykyistä yhdistelmää kunnanjohtajat pitivät hyvänä. Vastaajista viidennes haluaisi jonkin verran lisätä yksityisten palvelujen käyttöä. Ministeri Risikko ei usko suuriin muutoksiin.

- Tällä hetkellä yksityinen sektori hoitaa noin 24 - 25 prosenttia. Minä ennustan, että se tulee tulevaisuudessa olemaan suurin piirtein se sama ja sillä pärjätään.

Sen sijaan Rääkkylän malliin, jossa kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut on päätetty yksityistää, muut kunnat eivät ole halukkaita. YLE Uutisten kyselyyn vastasi helmikuussa 166 kunnanjohtajaa.

Suosittelemme sinulle