Viime sunnuntaiksi kaavailtujen niin sanottujen kukkamielenosoitusten säikäyttämät Kiinan viranomaiset ovat kovistelleet ulkomaisia tiedotusvälineiden edustajia ja kuulustelleet heitä. Myös esimerkiksi Ylen kirjeenvaihtaja ja kuvaaja olivat kuulusteluissa maanantaina.
YLE Uutisten uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen on huolissaan Kiinan viranomaisten toimista. Kemppaisen mukaan Yleisradio pyrkii objektiiviseen ja totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen kaikissa mahdollisissa oloissa.
Viranomaiset vaativat toimittajia olemaan menemättä kukkamielenosoituspaikoille ja raportoimatta asiasta. Mielenosoituspaikoille meneviä toimittajia kohdellaan tästä lähin mielenosoittajina ja heiltä voidaan siten evätä työlupa kokonaan.
Viranomaiset vaativat lisäksi myös tiedotusvälineitä luovuttamaan mielenosoituspaikoilta keräämänsä kuva- ja äänimateriaalin poliisille.
Toimittajia kuulusteltu
Kiinan poliisin ja ulkoministeriön edustajien kuulusteluissa on ollut lukuisia ulkomaisia toimittajia. Sunnuntaina Pekingin poliisi myös pahoinpiteli uutistoimisto Bloombergin toimittajaa Pekingissä
Internetissä julkaistiin aiemmin vetoomus, jossa kehoitettiin kiinalaisia kokoontumaan mielenosoituksiin sunnuntaisin useissa kaupungeissa. Kutsussa oli kerrottu kunkin kaupungin mielenosoituspaikat. Toistaiseksi protesteja ei ole kuitenkaan syntynyt.
Mielenosoituskehoitus julkaistiin ulkomaisilla kiinankielisillä verkkosivuilla kaksi viikkoa sitten. Tiedossa ei ole mikä taho on kutsun taustalla.
Pohjois-Afrikan ja arabimaiden kansannousut ovat lisänneet Kiinan viranomaisten huolta protesteista. Lisäksi viranomaiset pelkäävät, että mahdolliset protestit häiritsevät viikonvaihteessa alkavan kansankongressin ilmapiiriä.