Hyppää sisältöön

Bisfenoli A on hormonihäirikkö

Bisfenoli A:ta (BPA) käytetään polykarbonaattimuovin valmistuksessa. Muovi on jäykkää ja kirkasta, ja siitä valmistetaan muun muassa mukeja, lautasia sekä tölkkien ja säiliöiden pinnoittamiseen käytettäviä epoksihartseja.

Kemikaalin turvallisuutta on arvioitu useaan otteeseen EU:n riskinarviointielimissä. Komissio on pyytänyt Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaista arvioimaan tilannetta uusimpien tutkimusten perusteella.

BPA on hormonihäirikkö eli se reagoi elimistössä hormonin tavoin. Se voi matkia elimistössä naishormoni estrogeenia. Bisfenoli A:lla voi olla vaikutuksia mm. hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, oppimiseen ja immuunijärjestelmään.

WWF on myös huolissaan BPA:n vaikutuksista luontoon, sillä kemikaali on yhdistetty joihinkin eläinten hormonitoiminnan ongelmiin.

BPA on hyväksytty elintarvikemuovin raaka-aineeksi ja sen ainekohtainen siirtymäraja-arvo on 0,6 mg/kg. Siirtymäraja-arvo tarkoittaa enimmäissiirtymää muovituotteesta elintarvikkeeseen. Sen siedettävä päiväsaanti on 0,05 mg henkilön painokiloa kohti vuorokaudessa.

Suosittelemme sinulle