Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Työstressi tuntuu hengityksessäkin

Hengitysvaikeuksia pidetään usein nuorten naisten vaivana. Työterveyslääkärin mielestä hengitykseen liittyvät ongelmat koskevat paljon laajempaa joukkoa. Esimerkiksi työstressipotilaat kärsivät usein hengitysvaikeuksista. Asiantuntijoiden mielestä hengitysharjoituksista voisi olla hyötyä jopa painonhallinnassa.

Naisen kämmenpohjat vastakkain rintakehän edessä.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Työterveyslääkäri Benita Lillrank kertoo opettavansa työstressistä kärsiville potilailleen yksikertaisia hengitysharjoituksia. Lillankin vastaanotolla käy jopa viikoittain potilaita, joiden kanssa hän ottaa puheeksi potilaan mahdolliset hengitysvaikeudet.

- Jos ihmisellä on stressiä, niin hengitys reagoi siihen, toteaa Benita Lillrank.

Esimerkiksi jos jännitys jää päälle, silloin voi hengittää liian niukasti tai syvemmin kuin keho tarvitsee, selventää Lillrank.

Kiihtyvä työtahti ja työelämän kovat vaatimukset näkyvät stressipotilaiden lisääntymisessä. Työstressistä kärsivä potilas potee useimmiten unettomuutta, päänsärkyä, niska-hartiaseudun jumiutumista ja hengitysvaikeuksia. Hengitysvaikeuksista kärsii usein tunnollinen työntekijä, kertoo Benita Lillrank.

- He ovat ihmisinä murehtijoita ja usein he tunnistavat sen itsekin, luonnehtii Lillrank tyypillistä stressipotilastaan.

Hengitysharjoituksista apua painonhallintaan

Benita Lillrank on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa hengityksen merkityksestä ihmisen mieleen ja ruumiiseen. Kirjoittajakaartiin kuuluu myös psykologi Minna Martin. Hän yhdistää kiihtyneen hengityksen jopa painonhallintaan.

- Ihmisten, joilla on ylipaino-ongelmia, on vaikea rauhoitella itseään. Heidän on vaikea tunnistaa, mitä omassa ruumiissa tapahtuu. Milloin esimerkiksi ruumiin signaalit kertovat nälästä, ahdistuksesta tai ylipäätään tunnetilasta, josta ei ole itse tietoinen.

Ihmisen olisi hyvä rauhoittua ja kuunnella itseään. Kiihtyneessä mielentilassa ylensyönnin riski on suurempi, toteaa Martin.

Minna Martin on koulutukseltaan fysioterapeutti, psykologi ja psykoterapeutti. Martin tutustui hengityskouluun opiskeluaikoinaan.

- Nuorempana kärsin usein päänsärystä ja jumittuneesta niskasta. Hengityksen kanssa työskentely on auttanut pääsemään eroon näistä säryistä. Rentoutuminen ja hellittyminen ovat ruumiissani enemmän kotonaan kuin ennen, iloitsee Martin.

Suosittelemme