Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Beckett-harvinaisuudet ensi-iltaan Lappeenrannan kaupunginteatteriin

Lappeenrannan kaupunginteatterissa saavat torstaina 10.2. ensi-iltansa Samuel Beckettin näytelmät Askeleet ja Viimeinen ääninauha. Näytelmän ohjaa ns. mustasta teatterista tunnetuksi tullut, Azerbaidzhanista Imatralle kotiutunut elokuva- ja teatteriohjaaja Kamran Shahmardan.

Samuel Beckett: Askeleet ja Viimeinen ääninauha
Kuva: YLE Etelä-Karjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Samuel Beckett (1906 - 1989) oli irlantilainen kirjailija, jonka näytelmiä esitetään kaikkialla Euroopassa. Hän oli dialogin uudistaja - Beckettin näytelmissä puhe kuvaa usein ihmisen eristyneisyyttä. Huumori on mustaa ja absurdia. Beckettin suosituimmat näytelmät ovat Huomenna hän tulee ja Leikin loppu. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1969.

Lappeenrannan kaupunginteatterille Beckettin näytelmät toteutetaan yhdessä imatralaisen Mustan ja valkoisen teatterin kanssa. Näytelmän ohjaajana on Azerbaidzhanista Imatralle kymmenisen vuotta sitten muuttanut elokuva- ja teatteriohjaaja Kamran Shahmardan. Vaikka sekä Askeleet että Viimeinen ääninauha on kirjoitettu jo yli 50 vuotta sitten, ovat teokset ohjaajan mielestä edelleen erityisen ajankohtaisia.

- Beckett käsittelee elämän kysymyksiä: yksinäisyyttä ja sitä että jokainen elää vain omaa elämäänsä, kertoo ohjaaja Shahmardan.

Esityksien tapahtumat sijoittuvat psykiatriseen sairaalaan ja kertovat kahdesta vanhuksesta. Heitä molempia yhdistää pelko yksinäisyydestä.

Näytelmien videoinstallaatioilla on luotu elokuvamaisuutta ja ne auttavat katsojaa pääsemään osaksi fantasiamaailmaa. Installaatioiden tarkoitus on pitää yleisö jatkuvassa jännityksessä ja kauhussa koko esityksen ajan. Siksipä esitys onkin kielletty alle kymmenvuotiaille, eikä sitä edes suositella alle 16-vuotiaille.

- Molemmissa näytelmissä tutkitaan sitä mitä taide tutkii eli syvennytään ja kurkistetaan ihmisen sieluun. Ne pohtivat sitä, mistä me olemme tulleet, keitä me olemme ja mihin me olemme menossa, luonnehtii Lappeenrannan kaupunginteatterin johtaja Jari Juutinen.

Askeleet ja Viimeinen ääninauha esitetään Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Ensi-ilta on 10.2. klo 19.

Suosittelemme