Hyppää sisältöön

Ylämaa palasi jatkosodan näyttämöksi

Jatkosodan aikaan sijoittuva elokuva ei keskity taisteluihin rintamalla, vaan sodassa kaatuneiden evakuointiin. Hiljaisuus kuvataan valtaosin Ylämaalla, Pätärin talomuseon pihapiirissä. Kahden viikon talvikuvaukset päättyivät torstaina. Toukokuussa on edessä toinen kuvausrupeama.

Hiljaisuus-elokuvan kuvaukset Ylämaalla
Kaakkois-Suomen uutiset kävi Hiljaisuus-elokuvan kuvauspaikalla Ylämaalla

Joonas Saartamon päivä Ylämaalla alkaa meikkauksella. Pätärin talomuseon takaa löytyvään vanhaan kirjastoautoon on tehty maskeerausstudio, jonne Hiljaisuus-elokuvan näyttelijät marssivat vuoron perään. Pääroolissa oleva Saartamo muuntautuu täällä Einoksi.

- Tää Eino on niin hieno. Se on se aina päähänpotkittu tyyppi, joka kuitenkin loppuun asti rehellisesti haluaa viedä sitä omaa sanomaansa eteenpäin, tuollaisena aikana jolloin mikään ei ole ollut helppoa, Saartamo kuvailee.

Pätärin talomuseo oli löytö

Ihan helppoa ei ole ollut kuvauksissakaan. Kuluneet viikot Ylämäällä ovat menneet kipakassa pakkassäässä. Eteenpäin on pitänyt kuitenkin päästä, sillä elokuvan aikataulu on tiukka. 100-minuuttinen Hiljaisuus tulee elokuvateattereihin jo 9. joulukuuta.

Toukokuun puolivälissä neljänkymmenen henkilön kuvausporukka palaa vielä Ylämaalle, Pätärin talomuseolle, josta tuli Hiljaisuus-elokuvan keskeisin tapahtumapaikka.

- Tämä on ollut ihan fantastinen löytö. Minä hämmästyin, kun näin tämän paikan. Tämä on ihan alkuperäisessä asussaan, ohjaaja Sakari Kirjavainen hehkuttaa.

Hiljaisuus kertoo kaatuneiden evakuointikeskuksesta

Hiljaisuus sijoittuu jatkosodan aikaan, mutta se ei ole sotaelokuva. Keskiössä ovat neljä nuorta, joita näyttelevät Saartamon lisäksi Joanna Haartti, Lauri Tilkanen ja Terhi Suorlahti. Tunteita on pelissä, mutta rakkauselokuvakaan Hiljaisuus ei ole.

- Se kertoo tarinan kahdesta kaveruksesta, jotka joutuu jatkosodan loppuvaiheissa kaatuneiden evakuointikeskukseen. Siellä sitten tapahtuu kaikenlaista kuoleman varjossa. Tää kaatuneiden evakuointikeskus on myös sellainen maisema, jota ei ole koskaan aiemmin näytetty tai käsitelty, Kirjavainen kertoo.

Paikallisilla suuri rooli

Elokuvasta yli 80 prosenttia kuvataan Ylämaalla. Kymmenillä paikallisilla avustajilla on ollut Hiljaisuuden tekemisessä suuri rooli.

- Meillä on ollu täällä kylällä onni löytää ihmisiä, jotka ovat auttaneet meitä monin tavoin. He ovat esittäneet sotilaita, kaatuneita, lääkintämiehiä, lottia ja muita asiaankuuluvia henkilöitä, joita on tarvittu, ohjaaja kiittelee.

Paikallisväestön lisäksi Hiljaisuus kiehtoo myös kuvausporukkaa. Kirjavaisen mukaan käsikirjoitus on paras hänen koskaan lukemistaan. Tarina on vienyt myös näyttelijät mukanaan.

- Tässä on päässyt syvemmälle Suomen historiaan ja on saanut nähdä, missä tilanteessa mekin ollaan ihan vasta oltu. Jotenkin se on tehnyt olon ihmeen rauhalliseksi. Että tässä on semmoinen positiivinen outous, joka on saanu hyvin pohtivalle mielelle, Saartamo kuvailee.

Suosittelemme sinulle